Policisti opozarjamo, da vrsta zaščitnih ukrepov ostaja v veljavi, čeprav je vlada v začetku tega tedna omilila nekatere ukrepe za preprečevanja širjenja bolezni in zajezitve epidemije. Od 15. februarja 2021 je tako dovoljeno prehajanje občinskih meja, zbiranje do deset oseb, delovanje smučišč, udejstvovanje v rekreativnih in vrhunskih športih, sprostitev storitvenih in trgovinskih dejavnosti itd., seveda ob doslednem upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

To bo po dolgotrajnih omejitvah veliko ljudi spodbudilo k ponovnemu potovanju, različnim obiskom, ogledom znamenitosti, sprehajanju po promenadah, obisku lastnih počitniških objektov, planinskim izletom, obisku zasneženih hribov, smučišč ter nakupovalnih trgovskih središč.

Kljub sproščanju ukrepov pa še vedno veljajo določene preventivne omejitve in zaščitni ukrepi. Tako je uporaba zaščitne maske še vedno obvezna:

  • pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih (kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah);
  • pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra;
  • v osebnih vozilih (razen če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva).

 MM 2020 zima izlet Golovec

Uporaba zaščitne maske pa ni obvezna za posameznike ali osebe iz skupnega gospodinjstva pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, vendar samo, če je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medosebne razdalje. V nasprotnem primeru je obvezna.

V zadnjih dneh je mogoče zaslediti tudi porast zbiranj in konzumiranja hrane in pijače na javnih krajih, predvsem pred gostinskimi lokali, kar pa je še vedno prepovedano. Še naprej si je treba ob vstopu v zaprt javni prostor obvezno razkužiti roke.

Policisti bomo skupaj z drugimi pristojnimi službami na območju celotne Slovenije v naslednjih dneh poostrili nadzor nad spoštovanjem odlokov, namenjenih zajezitvi epidemije. Tako vse opozarjamo, naj kljub sproščanju ukrepov še vedno uporabljajo maske in vzdržujejo medsebojno razdaljo, upoštevajo pa naj seveda tudi vse ostale veljavne ukrepe. Vsi si namreč želimo, da bi se ta epidemija, in z njo omejitve, čim prej zaključila.

Povezane vsebine

Kaj velja od 15. februarja? Kateri ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 so bili spremenjeni in kateri ukrepi ostajajo enaki, je podrobneje predstavljeno na portalu GOV.SI: Ukrepi za zajezitev širjenja okužb

Omejitve zbiranja in gibanja