Policisti bomo v sredo, 24. marca 2021, ponovno sodelovali v mednarodnem poostrenem nadzoru železniškega prometa, ki ga bo tudi tokrat koordiniral RAILPOL, evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah.

Nadzor se bo pod imenom 24 - Blue RAD (Rail Action Day) v vseh državah članicah začel ob 7. uri 24. marca 2021 in se končal ob 7. uri naslednjega dne.

Tokratne aktivnosti bodo usmerjene predvsem v nadzor mednarodnih potniških in tovornih vlakov, bolj obremenjenih vlakov v notranjem potniškem prometu in večjih železniških postaj z namenom odkrivanja in preprečevanja kaznivih dejanj (tatvine, promet s prepovedanimi drogami) in vandalizma, preprečevanja kršitev javnega reda ter nedovoljenih migracij. Posebno pozornost bomo namenili ugotavljanju identitete potnikov s preverjanjem v nacionalnih bazah podatkov in schengenskem informacijskem sistemu.

V ta namen bomo kontrole izvajali na vseh mejnih prehodih za železniški promet, na območjih železniških postaj ter na tovornih in potniških vlakih, pri čemer bomo sodelovali tudi z uslužbenci Slovenskih železnic.