Slovenska policija in ameriški varnostni organi smo preprečili izvedbo načrtovanih umorov z orožjem. Osumljenca je policija prijela, po privedbi k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kranju pa je bil zanj odrejen pripor. Ciljne ustanove in potencialne žrtve, v zvezi s katerimi izvajamo intenzivne aktivnosti, prosimo, da informacije iz postopka policije zaradi zmanjšanja morebitnih tveganj v prihodnosti ohranite kot zaupne in jih ne delite z javnostjo. Policija zagotavlja, da vam bo ves čas na voljo ustrezen kontakt, kamor se lahko obrnete po pomoč in informacije.

Za morebitno pomoč ali svetovanje smo na razpolago tudi drugim osebam, ki so povezane z življenjskim okoljem storilca, pa niso bile predmet omenjenega napada.

Prav tako prosimo medije, da zaradi občutljivosti primera v maksimalni meri spoštujete zasebnost vpletenih oseb in tudi sami po svojih kanalih zaščitite tako vpletene osebe kot tudi ustanove.

Vsakdo lahko pomaga s pravočasnim obveščanjem, da se tak napad prepreči

Iz izkušenj tujih policij izhaja, da se pred takim dejanjem lahko pokažejo določeni zunanji znaki - iz storilčevega obnašanja, njegovega komuniciranja ali drugih okoliščin - ki nakazujejo, da se bo tak napad zgodil. Zato je za uspešno preprečevanje takih dejanj ključnega pomena, da vsakdo, ki je na kakršen koli način seznanjen z razmišljanjem posameznika ali z določenimi njegovimi aktivnostmi z namenom življenjskega ogrožanja drugih, to sporoči policistom, staršem ali komurkoli drugemu, ki mu zaupa.

Pomembno je, da taka informacija čimprej pride do policije, lahko tudi anonimno, saj imamo vzpostavljenih več možnosti za posredovanje anonimnih e-prijav in tudi anonimni telefon 080 12 00.

Povezane vsebine

Slovenska policija in ameriški varnostni organi preprečili načrtovane umore, orožje je bilo kupljeno prek temnega spleta