Vroči poletni dnevi se počasi iztekajo, počitniško sproščenost bodo kmalu spet zamenjale šolske in obšolske obveznosti. Starši in otroci vneto nakupujejo še zadnje šolske potrebščine, na novo šolsko leto pa se pripravljajo tudi njihovi učitelji in učiteljice. V dneh pred prvim šolskim dnem preverjamo sezname pripomočkov, vozne rede, načrtujemo krožke in interesne dejavnosti. Prve šolske dni bodo otroke na prehodih za pešce spremljali policisti in jih opozarjali na varnost v cestnem prometu. Učitelji bodo učence in dijake spodbujali k rednemu opravljanju svojih šolskih obveznosti. Vsak dan bomo deležni novih informacij in preventivnih nasvetov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Kaj pa varnost na spletu?

video varnost otrok na spletu foto

Video: Nasveti za spletno varnost ob začetku šolskega leta

Med samozaščitna ravnanja uvrstimo tudi skrb za varnost na spletu

V poplavi vseh obveznosti odrasli, starši in učitelji pogosto pozabimo na enega ključnih področij, kjer na naše šolarje in dijake prežijo pasti - na splet. Otroci vedno več uporabljajo računalnike, pametne naprave in spletne platforme, ne le za prostočasne dejavnosti, temveč tudi za opravljanje šolskih obveznosti. Čeprav je internet poln koristnih in uporabnih vsebin ter orodij in je prav zaradi spleta pouk v zadnjem letu lahko nemoteno potekal, pa udejstvovanje otrok na svetovnem spletu s seboj prinaša tudi slabosti in nevarnosti.

Starši, poskrbite za zaščito naprave, pogovorite se z otroki in nadzorujte njihovo aktivnost na spletu

Staršem pred začetkom novega šolskega leta policisti in policistke svetujemo:

 • Preverite in posodobite orodje za varnostno zaščito (protivirusna zaščita, požarni zid). Ko otroku kupujemo kolesarsko čelado ali avtomobilski sedež, nas zanima predvsem, kakšno varnost bodo ti predmeti nudili našemu otroku. Podobno moramo razmišljati tudi takrat, ko damo otroku v uporabo pametno napravo. Nameščena varnostna oprema bo preprečila, da bi se otrokov računalnik okužil z zlonamerno programsko opremo.
 • Vklopite funkcijo starševskega nadzora za zaščito otrok na spletu, saj je ta funkcija neprecenljiva. Tako boste lahko spremljali otrokov čas, ki ga preživi na spletu, preprečili, da bi bil otrok izpostavljen zanj neprimernim vsebinam, hkrati pa si boste kasneje lahko tudi ogledali, kaj je vaš otrok na spletu počel.
 • Z otroki se pogovarjajte o spletni varnosti. Pokažite zanimanje za to, kaj počnejo na spletu, s kom se na spletu pogovarjajo, katera družbena omrežja uporabljajo. Povejte jim, da je varnost na spletu enako pomembna kot varnost v cestnem prometu ali v vsakdanjem življenju.
 • Redno se informirajte o aktualnih temah v povezavi z zagotavljanjem varnosti vaših otrok na spletu.

Tudi učitelji imajo pomembno vlogo pri osveščanju o varnosti na spletu

Ključno vlogo pri zagotavljanju spletne varnosti otrok in mladostnikov imajo tudi učitelji, saj so v kontaktu z otroki, z njimi se pogovarjajo in otroci jim zaupajo. Zato je dobro, če se o spletni varnosti z otroki pogovorijo in jih opremijo s preventivnimi nasveti za varnost.

Otroci, pri uporabi spleta bodite previdni, ne razkrivajte svojih podatkov in ne širite sovražnih vsebin

Otrokom kot vedno svetujemo:

 • Na spletu nikoli ne razkrivajte svojih osebnih podatkov (ali podatkov svojih staršev), kot so naslov, telefonska številka, podatki bančnega računa, interesne dejavnosti, ki jih obiskujete, itd. Vsi ti podatki lahko nepridipravom omogočijo zlorabo vaše identitete, hkrati pa služijo za vzpostavitev skupnih točk za pogovor ljudem, ki bi vas radi izkoristili ali zlorabili.
 • Ne pogovarjajte se z neznanci, ki jih poznate samo preko njihovih izmišljenih uporabniških imen v spletnih klepetalnicah. Pogosto niso to, za kar se izdajajo. Hitro se namreč lahko zgodi, da se za prikazno sliko vašega vrstnika skriva dvakrat starejša oseba, katere namen ni prijateljstvo, temveč to, da bi od vas pridobila različne koristi, bodisi denar, usluge ali celo intimne fotografije.
 • Na spletu ne širite sovražnih vsebin. Internet in anonimnost, ki jo omogoča, namreč pogosto odpravi naše zadržke, kar pomeni, da hitreje in enostavneje nekomu izrečemo ali napišemo žaljive ali sovražne besede, ki si jih v realnem življenju nikoli ne bi upali.
 • Redno spreminjajte svoja gesla elektronske pošte in družbenih omrežij in preverite nastavitve zasebnosti svojih profilov.
 • Na spletu nikoli ne delite ali pošiljajte svojih intimnih fotografij. V trenutku, ko jo pošljete, ste nad njo izgubili nadzor. Le z nekaj kliki se lahko fotografija znajde na tisoč naslovih in spletnih straneh, od koder jo je nemogoče odstraniti ali izbrisati.
 • V kolikor na internetu naletite na neprimerno vsebino, ki vas vznemiri, vas izsiljujejo ali od vas zahtevajo stvari, ki jih ne želite početi, ali pa ste se znašli v situaciji, iz katere sami ne najdete izhoda, poiščite pomoč pri odrasli osebi.
 • Ne pozabite: internet si zapomni vsako naše dejanje. Za vedno.

Ste postali žrtev kaznivega dejanja na spletu? Poiščite pomoč policije!

Če se znajdete v težavah in ste postali žrtev kaznivega dejanja na spletu, prijavo podajte na najbližji policijski postaji ali preko telefonske številke 113. Za več informacij pobrskajte po spletni strani www.safe.si, www.odklikni.si, ali www.varninainternetu.si.