Slovenija bo v torek in sredo, 5. in 6. oktobra 2021, gostila vrh EU-Zahodni Balkan. Med obiskom delegacij bomo policisti na določenih lokacijah ali trasi potovanj varovanih oseb izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa. Glede na dano situacijo bomo urejali promet tudi na vseh večjih križiščih. Varovanim osebam bomo zagotavljali čim bolj nemoten prehod, ostalim udeležencem v prometu pa normalno vključitev v promet. Na posameznih cestnih odsekih bo veljala prepoved prometa za tovorna vozila.

BojanOman CVZ video izjava

Po besedah vodje Centra za varovanje in zaščito Bojana Omana gre za enega najpomembnejših dogodkov predsedovanja Slovenije Svetu Evropski uniji, ki se ga bodo udeležili predsedniki vlad EU, Zahodnega Balkana ter ostali visoki predstavniki EU z delegacijami in spremstvom. Varnostni ukrepi policije bodo zato prilagojeni najvišji stopnji varovanja.

Video

Na relaciji širšem območju Ljubljane možni krajši prometni zastoji

Zaradi potovanja varovanih kolon s policijskim spremstvom so v torek, 5. oktobra, in v sredo, 6. oktobra, možni krajši prometni zastoji in zapore na širšem območju Ljubljane. V tem obdobju bo prihajalo do zapor. V času zapor bodo promet urejali policisti.

leskovar

"Vozite previdno in strpno!" poziva Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. 

Video

Vozniki, upoštevajte odredbe policistov in se na pot raje odpravite prej kot običajno

Vse voznike pozivamo, naj dosledno upoštevajo znake in odredbe policistov, ki bodo skrbeli za varnost v cestnem prometu, ter prometno signalizacijo. Priporočamo vam, da se na pot odpravite prej kot običajno, vožnjo pa prilagodite razmeram na cestah. Svetujemo tudi, da še pred odhodom na pot preverite razmere na cestah na Prometnem informacijskem centru in po potrebi uporabite druge ceste.

01 varovanje nadvoz

Na posameznih cestnih odsekih bo veljala prepoved prometa za tovorna vozila

V času srečanja bo veljala omejitev prometa tovornih vozil, katera največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ter vozil, ki prevažajo nevarno blago, in sicer v torek, 5. oktobra, in v sredo, 6. oktobra, na širšem območju Ljubljane. 

Voznike vozil, za katere velja prepoved, pozivamo, naj se izločijo pravočasno in na primernih prostorih. Če bodo razlogi za prepoved prometa prenehali pred iztekom določenega časa, bodo policisti tem vozilom dovolili vožnjo. Podrobnejše informacije o cestah, na katerih bo veljala prepoved, bodo razvidne iz odredbe, ki bo objavljena v Uradnem listu RS .

IMG 6880 izrez varovane kolone

Če se udeleženci srečajo s takšno kolono, naj svoje vozilo varno ustavijo ob robu vozišča, počakajo, da gre kolona mimo, ter nato nadaljujejo z vožnjo. Fotografije so simbolične.

Varovanim kolonam je treba omogočiti prost prehod

Ob tem seveda velja opozorilo voznikom, da se morate ob srečanju policijskih vozil za spremstvo varovane kolone, ki so označena z rdečimi in modrimi lučmi, ustaviti, se po možnosti umakniti z vozišča ter varovani koloni omogočiti neoviran in prost prehod. Z vožnjo lahko nadaljujete takoj, ko mimo vas zapelje zadnje policijsko vozilo, označeno z rdečo in modro lučjo, oziroma ko vam to dovolijo policisti, ki bodo urejali promet v križišču.

Kako naj ravna voznik s spremstvom video 2

Pravila, ki veljajo ob srečanju z varovano kolono

Povezane vsebine

Kako naj ravna voznik, ko se sreča z vozili s prednostjo oz. spremstvom?

Varovanje oseb in objektov