Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj izpostavljeni udeleženci v prometu. Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Zato je med 1. in 10. oktobrom 2021 potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev.

posveti mi pozornost

Policisti so v tem času izvajali poostreni nadzor in ugotovili 1.242 kršitev, Agencija za varnost prometa s partnerji pa številne preventivne dogodke na terenu, pri tem je razdelila več kot 20.000 odsevnikov. Policija in Agencija sporočata, da v času akcije za večjo varnost pešcev po trenutno veljavnih podatkih ne beležimo smrtnih prometnih nesreč pešcev. Skrb za ozaveščanje in s tem večjo varnost pešcev pa se ne konča s preventivno akcijo, zato se bosta nadzor in preventiva dopolnjevala tudi v prihodnjih mesecih.

Preverjali in ozaveščali tako pešce kot voznike

Policisti so v času akcije izvajali krajše poostrene nadzore tam, kjer je problematika največja, predvsem na območju prehodov za pešce. Pri tem so bili pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitve (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) ter na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.).

Pešce so tudi opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu in jim razdeljevali odsevna telesa. Agencija je s partnerji razdelila več kot 20.000 odsevnih teles po vsej Sloveniji ter z interaktivnimi dogodki in šotorom Vidko ozaveščala o pomenu aktivne rabe odsevnih teles. Ker so v prometu otroci še posebej izpostavljeni, bo med 18. in 22. oktobrom šotor Vidko obiskal pet osnovnih šol, kjer bo več sto osnovnošolcev spoznalo pomen dobre vidnosti v mraku, temi in pogojih slabše vidljivosti.

Policisti ugotovili 1242 kršitev

Policisti so v desetdnevni preventivni akciji ugotovili 1.242 kršitev. Od tega so jih 1.076 storili pešci sami, 166 kršitev pa so storili vozniki vseh vrst vozil.

Od skupno 1.242 kršitev so policisti za 1.013 kršitev izrekli zgolj opozorilo.

Najpogostejši vzrok za nesrečo je neupoštevanje prednosti

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče z udeležbo pešcev so še vedno neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilni premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. Najpogostejši udeleženci prometnih nesreč med pešci so v starostni skupini nad 64 let.

Policija in agencija znova opozarjata: Pešci, poskrbite za svojo varnost, vozniki, pazite nanje!

Pred nami je še nekaj mesecev, ko bodo dnevi krajši, vidljivost pa zaradi pogosto oblačnega in deževnega vremena ter megle precej slabša kot poleti. Policija in agencija zato znova opozarjata, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredimo prometni udeleženci sami, ne glede na to, ali smo v prometu udeleženi kot vozniki, kolesarji ali pešci.

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona. Ob slabši vidljivosti in ponoči obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje! Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.

Vozniki, vozite previdno in pazite na ranljivejše udeležence, še posebej na območju prehodov za pešce in na območjih, kjer lahko pričakujete pešce.

Agencija za varnost prometa bo v naslednjih 14 dneh izvedla še 10 interaktivnih dogodkov po Sloveniji. Informacije o preventivnih dogodkih za večjo varnost pešcev najdete na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.