Ob 5. dnevu nacionalne varnosti, ki je potekal 12. oktobra 2021 v Državnem svetu Republike Slovenije, je komisija med drugimi izbrala in razglasila tudi policista leta 2020. Ta častni naziv si je s hrabrim ravnanjem prislužil Uroš Jakomini iz Specializirane enote za nadzor prometa, Sektor prometne policije, UUP GPU.

IMG 79ea1c035cca2cd2b8248b97466e5fec V zm

Kot policist motorist je 18. maja 2020 opravljal delo na Postaji prometne policije Ljubljana, ko je sprejel obvestilo operativno-komunikacijskega centra o prometni nesreči na relaciji Ljubljana-Litija. Takoj se je odzval na napotitev in na kraj prometne nesreče prišel pred prihodom reševalnega vozila, kjer je pričel s takojšnjim nudenjem prve pomoči udeleženki prometne nesreče.

Kar petindvajset minut je aktivno oživljal mladoletno peško, v katero je trčil osebni avtomobil. Kljub hudim poškodbam peške policist Uroš Jakomini ni obupal ter tako s svojo vztrajnostjo in profesionalnim pristopom dosegel, da je ta pokazala znake življenja.

Žal je peška zaradi hudih telesnih poškodb isti dan umrla. Po nekaj dneh so se svojci pokojne policistu Urošu Jakominiju pisno zahvalili in mu ob tem izrazili globoko hvaležnost za njegovo ravnanje.

IMG 08c95c29956423ced845482eb1d28d8b V zm

Dogodka se je udeležil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je goste in prejemnike priznanj nagovoril ter pozdravil idejo nagrajevanja tudi policistov za takšna dejanja.

Na istem dogodku je potekala še okrogla miza z naslovom "Sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami – česa smo se naučili v zadnjih treh desetletjih?", na kateri je iz vrst policije sodeloval Sebastian Mohorič iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.