Med 11. in 17. oktobrom 2021 je potekala preventivna akcija za večjo varnost tovornih vozil in avtobusov. V tem času so policisti kontrolirali 7.811 voznikov tovornih vozil in 518 voznikov avtobusov, pri tem pa ugotovili skupno 734 kršitev.

Kontroliranih 8.329 voznikov, ugotovljenih 734 kršitev

Od 7.811 voznikov tovornih vozil, ki so jih policisti ustavili, je bilo 5.806 tujcev. Od 518 voznikov avtobus pa je bilo tujih voznikov 251.

Pri voznikih tovornih vozil je bilo ugotovljenih 714 kršitev, pri voznikih avtobusov pa 20.

Najpogostejše kršitve so bile povezane s prekoračitvijo hitrosti, uporabo varnostnega pasu in tehničnimi pomanjkljivostmi na vozilih.

Akcija je bila usklajena s policijami drugih evropskih držav in jo je koordinirala Evropska mreža prometnih policij ROADPOL.

Namen akcije je bil povečati varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, zato ob tej priložnosti znova opozarjamo: upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti.

20210921 103538

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Ves čas vozite zbrani in pozorni na vožnjo - ne uporabljajte mobilnega telefona!

Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo!

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

Povezane vsebine

Varnostni pas rešuje življenja!

Hitrost - počasneje je varneje!

Alkohol ubija, največkrat nedolžne