V enotedenski preventivni akciji Hitrost so policisti obravnavali skoraj štiri tisoč voznikov, ki so vozili hitreje, kot je dovoljeno. Največ kršitev je bilo v naseljih.

FotoUrosModlic AMZS 2019 radar

Od 3.982 kršitev kar 3.071 v naseljih

V preventivni akciji, ki je potekala od 21. do 27. marca 2022, so policisti  ugotovili 3.972 kršitev. Od tega so v 1.199 primerih voznikom izrekli zgolj opozorilo.

Največ prekoračitev hitrosti so policisti ugotovili v naselju, in sicer 3.071, izven naselja 534, na avtocestah in hitrih cestah pa 367 kršitev.

Hitrost še vedno ostaja eden najpogostejših vzrokov najhujših prometnih nesreč. Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah kar 49 smrtnih žrtev!

Tunelski vid. Ko se voznikovo vidno polje s povečevanjem hitrosti nevarno zožuje

Med vožnjo moramo zaznati čim več podrobnosti na cesti in okrog nje. S povečanjem hitrosti se voznikovo vidno polje zožuje – to privede do t. i. tunelskega vida. Čim hitreje vozimo, tem dalje izpred vozila usmerjamo pogled, ožje je naše vidno polje. Zato težje zaznamo ali sploh ne zaznamo dogajanja ob cesti, kolesarjev, pešcev, ki želijo prečkati vozišče, in morebitnih vključevanj z bočnih cest oziroma ne predvidimo dogodka, ki bi ga pri manjši hitrosti sicer lahko. Zapomnimo si: če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo.

Omejitve hitrosti v naseljih. Nižja hitrost lahko pomeni ločnico med življenjem in smrtjo

Na podlagi statističnih podatkov je dokazano, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10-odstotno). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila pri hitrosti 50 km/h v pešca je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 10-odstotna, tveganje za smrt pa kar 90-odstotna. Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu (pešci, kolesarji).

 

Preventivni nasveti udeležencem v prometu

  • V naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti.
  • Zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše in pred prehodi za pešce.
  • Na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo.
  • Ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite.
  • V slabših pogojih vožnje, kot npr. v mraku, megli ali močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje.
  • Čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.