Med nacionalno akcijo za večjo varnost kolesarjev, ki je potekala od 15. maja do 3. junija 2022, so policisti z večjo intenzivnostjo preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila in kako se do kolesarjev obnašajo ostali vozniki.

V tem času so policisti ugotovili 1.985 kršitev cestnoprometnih predpisov pri kolesarjih in 237 kršitev pri voznikih motornih vozil v povezavi s kolesarji.

Z alkotestom so preizkusili 1.127 kolesarjev, od tega je bilo pod vplivom alkohola 47 kolesarjev. Od vseh ugotovljenih kršitev je bilo v 1.580 primerih izrečeno opozorilo.

Varno na kolo video izrez1

Uporaba mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo, ki zmanjšujejo slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila, je med pogostimi kršitvami tudi pri kolesarjih. Oglejte si video

Policisti smo bili pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Preverjali smo, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo (predvsem rdečo luč na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad, nadzorovali smo tudi vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti itd.

Varno na kolo video izrez2

Pozorni pa smo bili tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje.

Povezane vsebine

Do 3. junija bo potekala preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev

Varno na kolo - nasveti policije za varno udeležbo v prometu