Za zagotovitev objektive obveščenosti javnosti objavljamo odgovor Policije v povezavi s prispevkom, ki je bil z naslovom "Škandal: Nadzor ugotovil, da je nekdanji pomočnik direktorja NPU Antolovič z zavlačevanjem škodoval preiskavi znane družine privatizerjev" 11. junija 2022 objavljen na spletni strani medija Nova24.

Očitki o nevestnem delu Davida Antoloviča na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki so bili večkrat objavljeni, so se izkazali za neutemeljene. Obvestilo policije o sumu storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 258. členu KZ-1, ki se je nanašalo na domnevne nepravilnosti imenovanega, povezane z ugotovitvami nadzora MNZ nad delom NPU in nadzora Službe generalnega direktorja policije nad delom delovne skupine za zaostanke, je bilo namreč konec leta 2021 zavrženo s strani Posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva RS. Obvestilo policije je bilo zavrženo, ker niso bili podani niti razlogi za sum, kaj šele znaki kaznivega dejanja nevestnega dela v službi ali katerega drugega kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

V omenjenem prispevku sta sicer opisani dve nadzorovani zadevi, ki sta že zaključeni in sploh nista povezani z družino, ki je omenjena v prispevku. Prvo opisana nadzorovana zadeva je bila že v 2016 predmet nadzora Službe generalnega direktorja policije nad delom NPU, v katerem so bili že takrat sprejeti ukrepi za odpravo nepravilnosti. Prav tako ne drži, da je David Antolovič, takratni pomočnik direktorja NPU, v tem primeru zadrževal pobudo za hišno preiskavo, saj takega dokumenta ni imel v pregledu. Nadzorniki tudi po pregledu usklajevanj več zaključnih dokumentov niso mogli podati ocene, ali je dolgotrajno usklajevanje posledica slabega dela takratnih nosilcev zadev ali preobremenjenosti nadrejenih. V drugo opisani nadzorovani zadevi je imel takratni pomočnik zaključni dokument v pregledu le dva tedna od dneva prejema.

David Antolovič je karierni policist in izkušen kriminalist za preiskovanje gospodarske kriminalitete, ki je začel z delom na NPU v času, ko je bil generalni direktor policije Stanislav Veniger, in ne Janko Goršek. Pred tem je David Antolovič na Policijski upravi Celje vodil delovno skupino v zadevi TEŠ, v okviru katere so bile pod njegovim vodenjem v 2012 in 2013 opravljene številne hišne preiskave.

Nadzori bi morali biti opravljeni z namenom ugotavljanja objektivnih dejstev in odprave pomanjkljivosti in ne z namenom diskreditacije posameznikov ali enot. Članek, na katerega se odzivamo, je poln netočnosti in napačnih navedb, s čimer dodatno utrjuje sliko, da je motiv članka diskreditacija posameznika. Način prevzema sumov kaznivih dejanj, ki jih je prevzemal NPU, je bil namreč v celotnem obdobju delovanja urada v celoti predpisan v zakonu in internih aktih in se v tem času ni spreminjal.