Uprava kriminalistične policije, prijavna točka Spletno oko (Center za varnejši internet Slovenije) in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije organizirajo že 12.  strokovni posvet na temo spletnih spolnih zlorab otrok in mladostnikov.

logo posvet

Posvet bo potekal v torek, 20. septembra 2022, med 9.00 in 15.15 na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Posvet je namenjen predvsem organom pregona, sodiščem, pripravljavcem zakonodaje, zaposlenim v šolstvu in centrih za socialno delo ter nevladnim organizacijam. Cilj posveta je pri vseh, ki pri svojem delu prihajajo v stik z otroki, poglobiti znanje o problematiki spletnih spolnih zlorab z namenom učinkovitejše obravnave teh primerov v praksi. Poudarek letošnjega posveta so mladoletni storilci teh kaznivih dejanj.

Letošnji posvet bo izkustveno naravnan, saj bosta po uvodnih nagovorih častnih govorcev sledili dve strokovni predavanji, nato pa bodo sledile delavnice za udeležence, ki so si jih predhodno izbrali glede na svoje želje in poklicno področje.

Prvo predavanje za udeležence bo izvedla dr. Katja Filipčič z ljubljanske Pravne fakultete, na katerem bo poudarek na slovenskem modelu obravnave mladoletnih storilcev kaznivih dejanj, sledilo pa bo predavanje Nine Mezinec iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. V tem predavanju bo predstavljeno aktualno stanje na področju spletnih spolnih zlorab otrok, proces novačenja otrok, da storilcu pošljejo svoje intimne fotografije, posledice takih spletnih odnosov ter pomembnost preventivnega delovanja.

Organizatorji so pripravili tudi širok nabor delavnic za udeležence, na katerih bodo sodelovali različni strokovnjaki. Delavnice so namenjene pridobivanju konkretnih znanj za obravnavo e-zlorab otrok. Udeležba na delavnici je možna zgolj za vnaprej prijavljene udeležence.

Tudi letos organizatorji pričakujemo številno udeležbo predstavnikov iz policije, sodstva, tožilstva, šolstva, centrov za socialno delo in različnih nevladnih organizacij.

Izjava za medije

Izjavo za medije o posvetu bosta v torek, 20. septembra 2022, ob 11. uri pred Fakulteto za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, podala Robert Tekavec, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in Andrej Motl iz Fakultete za družbene vede, sodelavec prijavne točke Spletno oko.

Več o posvetu najdete na spletni strani Spletnega očesa.

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!