Spolna zloraba otrok je posebno hudo kaznivo dejanje. Za otroke, ki doživijo to travmatsko izkušnjo, ima dolgotrajne, hude in nepopravljive posledice.

Večina spolnih zlorab otrok se zgodi s strani oseb, ki so otrokom blizu, ki jih otroci poznajo in jim zaupajo. Kar pa je najhujše, je to, da so otroci pogosto od teh oseb materialno, čustveno, ekonomsko in razvojno odvisni, zato se o zlorabi bojijo spregovoriti in poiskati pomoč.

Zascitimo otroke pred spolnimi zlorabami1

Otroci morajo dobiti sporočilo, da za zlorabe niso sami krivi

Ker gre v primeru spolnih zlorab otrok za kazniva dejanja, o katerih je žrtvam težko spregovoriti zaradi sramu, krivde in strahu, je treba z otroki že od malih nog govoriti o spolnih zlorabah. Otroci morajo dobiti sporočilo, da za zlorabe niso sami krivi in da jim bomo odrasli nudili vso potrebno pomoč in podporo.

Že od malih nog jih je treba poučiti o tem, katere skrivnosti so dobre in jih lahko zadržijo zase, in katere slabe in morajo o njih povedati odrasli osebi, ki ji zaupajo. Vsi odrasli, še posebej starši in učitelji, lahko veliko naredimo za preprečevanje spolnih zlorab otrok. Z otroki se moramo pogovarjati o spolnih zlorabah, o primernih in neprimernih dotikih ter odnosih. Predvsem pa jim moramo povedati, kje lahko poiščejo pomoč, ko se znajdejo v težavah, iz katerih sami ne najdejo izhoda.

Sum spolne zlorabe otroka čimprej prijavite policiji

Če posumite, da je otrok postal žrtev spolne zlorabe, to prijavite na najbližji policijski postaji ali na telefonski številki 113. S takojšnjim ukrepanjem bomo lahko preprečili, da bi otrok ostal v bližini storilca, kjer bi bil lahko izpostavljen nadaljnjemu spolnemu izkoriščanju in zlorabljanju.

Policisti in policistke bomo naredili vse, da bomo otroka ustrezno zaščitili, zoper storilca, ki si je drznil zlorabiti otrokovo zaupanje za tako nizkotna dejanja, pa ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi.

Zascitimo otroke pred spolnimi zlorabami2

Ob današnjem evropskem dnevu boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo si skupaj želimo, da bi dočakali čas, ko bo teh dejanj resnično manj in bo prav vsak otrok imel pravico do brezskrbnega otroštva brez zlorab in nasilja.

Povezane vsebine

Nasilje v družini in zanemarjanje mladoletne osebe sta kaznivi dejanji

Spletno nasilje in spolne zlorabe otrok na internetu

Spolno nasilje