Vozne razmere se bodo v naslednjih urah in dneh marsikje zelo poslabšale. V noči na ponedeljek bo namreč nekatere dele države zajelo močnejše sneženje, na Primorskem in Notranjskem naj bi jutri do večera zapadlo celo do 50 cm snega. Ponekod bo zaradi močnega vetra poleg snežnih zametov, ki jih bo zanašalo na cesto, zelo zmanjšana tudi vidljivost. Voznikom zato svetujemo previdnost oziroma priporočamo, da se v tem času ne odpravljate na pot, če to ni res nujno potrebno!

Policisti opozarjamo tudi na varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna. Možni bodo zastoji in zdrsi vozil, vozniki tovornih vozil pa lahko v času sneženja pričakujejo prepoved vožnje. Svetujemo še: ne pozabite na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti, v avtu imejte dovolj goriva, na pot pa se odpravite pravočasno in nikakor brez zimske opreme. Obvezno vnaprej preverite prometne razmere na relaciji, na katero se podajate.

 Foto Policija BPetric zimske razmere

Spremljanje vremenskih napovedi je v prometu nujno, še zlasti pozimi, saj se lahko vozniki tako pravočasno pripravijo na zahtevnejše vozne razmere. 

Dodatna priporočila policije za vožnjo v zimskih razmerah

Policisti bomo s svojimi aktivnostmi in v sodelovanju z drugimi službami skrbeli za čim bolj nemoten potek prometa, vendar pa voznikom kljub temu svetujemo:

  • hitrost vozila zmanjšajte in jo prilagodite razmeram ter stanju vozišča,
  • povečajte varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami,
  • zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko,
  • ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila; podobno velja tudi za sunkovito speljevanje,
  • zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila,
  • vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti,
  • posebej bodite pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica,
  • računajte z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno,
  • med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.

 

Sneg Foto JaniVimpolsek PU Novo mesto

Srečno in varno na poti!

Povezane vsebine

Nasveti za varno vožnjo pozimi in v zimskih razmerah

Zima v cestnem prometu - določbe o zimski opremi

Policisti svetujemo: pred vsako vožnjo očistite sneg in led s svojega vozila

Prometnoinformacijski center