IPA - International Police Association je leta 1950 ustanovil britanski policist in njen dolgoletni častni predsednik ARTHUR TROOP. V letih 1948 in 1949 je začel navezovati osebne stike s policisti na Nizozemskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, na Irskem, Norveškem in celo v Gani. Sprva je bilo to dopisniško prijateljstvo, ki pa se je razvilo v nekaj mnogo večjega, kot si je sam takrat lahko predstavljal. Danes je to namreč organizacija z velikim mednarodnim ugledom, ki združuje preko 300.000 članov iz 61 držav sveta.

IPA je danes tako največje mednarodno združenje policistov na svetu. Je združenje, v katerem je prepovedana vsaka politična dejavnost in katerega glavni cilj je povezati pripadnike policij vseh dežel, ne glede na raso, jezik ali vero, na ravni pravega poklicnega prijateljstva.

Temeljni cilji IPE so: gojiti humanost, zagotavljati mir, človeku dostojno življenje in svobodo, uresničevati geslo SLUŽITI V IMENU PRIJATELJSTVA (SEVO PER AMIKECO), razširjati strokovno znanje, izmenjevati praktične izkušnje, poglabljati zavest poklicne pripadnosti in prijateljsko druženje.

V mednarodnem merilu je IPA pri Svetu Evrope registrirana kot nevladna mednarodna organizacija s posvetovalnim statusom, je pa tudi pridružena članica Organizacije združenih narodov.

Slovenski policisti smo nacionalno sekcijo IPE ustanovili 20. aprila 1991 na ustanovnem kongresu v Gozd-Martuljku, v mednarodno združenje pa smo bili sprejeti 6. novembra 1992 na kongresu v Rio de Janeiru, kjer smo postali 54. polnopravna članica te največje organizacije policistov z velikim mednarodnim ugledom. Prijatelji iz 35 držav so nas takrat s svojimi glasovi sprejeli medse soglasno in z neprikritimi simpatijami. Ob tem moramo poudariti, da sta nam pri ustanavljanju in organiziranju IPA-Sekcije Slovenije z veliko navdušenja nesebično pomagali vodstvi italijanske in avstrijske sekcije IPE, ki sta nas odločno podprli tudi v postopkih za sprejem v mednarodno združenje. Druženje z njimi je prispevalo tudi k hitrejšemu razvoju naše sekcije, saj bi brez njune neprecenljive pomoči težko zastavili tako smelo in obširno delo. Prijateljem iz Avstrije in Italije se tako tudi ob tej priložnosti ponovno zahvaljujemo za mentorstvo in pomoč.

IPA - Sekcija Slovenija je danes, deset let kasneje, organizirana v 9 regionalnih klubih in ima že skoraj 6.000 članov. Imamo svoje glasilo in po mnenju kolegov iz tujine že vrsto let sodimo po svoji organiziranosti ter domačih in mednarodnih športnih, kulturnih, socialnih ter drugih dejavnostih med vzornejše nacionalne sekcije. Naši delegati se udejstvujejo v mednarodnih organih IPE, najpomembnejše pa je sodelovanje in srečevanje širšega kroga članstva IPE na prireditvah in srečanjih s člani tujih sekcij.

V desetih letih našega delovanja se je stkalo nešteto vezi, ki v IPI štejejo največ in ji obetajo še nadaljnji razcvet. Omogočanje neoviranih stikov in druženj, medsebojne izmenjave, pomoč, izobraževanje in ustvarjanje prijateljskih odnosov je le del ciljev, ki vse več članov poleg našega poklicnega poslanstva spodbujajo k dejavnim odnosom s kolegi po svetu, ki jim je prepoznavni znak kratica IPA in pozdrav SERVO PER AMIKECO. Ponosni smo, da tudi z udeležbo v mednarodnih oblikah izobnraževanja, z organizacijo številnih mednarodnih srečanj in z neštetimi snidenji na športnem, družabnem, zbirateljskem ter še kakšnem področju veliko prispevamo k uspešnosti policijskega dela doma in v tujini.

Ob tem velja poudariti, da se je kljub relativni mladosti slovenske sekcije v pičlih desetih letih "prijelo" kar nekaj prireditev regionalnih klubov, za katere lahko z veseljem ugotovimo, da so postale že tradicionalne. Večina med njimi ima mednarodni značaj, saj se jih udeležujejo tudi člani iz drugih držav in njihove družine, kar je še posebej razveseljivo. Med temi prireditvami naj omenimo Dvoranski turnir v malem nogometu (organizira ga RK Štajerska), Pustni ples (RK Ljubljana), Turnir v malem nogometu (RK Gorenjska), Pohod na Košenjak (RK Koroška), Kolesarska dirka (>RK Koper in Postojna), Ribiško srečanje na Soči (RK Primorska), Kegljaški turnir (RK Pomurje), Spust po Kolpi (RK Dolenjska), Planinski dnevi (RK Gorenjska), Turnir v badmintonu (RK Ljubljana), Teniški turnir dvojic (RK Ljubljana), Tekma v sankanju (RK Gorenjska) itd. Omenimo še vsakoletni Koncert slovenske policije v jeseniškem gledališču, pa prizadevanja za dobro udeležbo na balinarskem turnirju v Kopru, prireditve Radiokluba IPA RC, zbirateljev policijskih insignij ali pa motoristov, kakor tudi vsakoletno udeležbo na nogometnem turnirju na Nizozemskem in še bi lahko naštevali. Poleg navedenih vseslovenskih in mednarodnih prireditev pa vsak klub organizira tudi svoje tradicionalne prireditve, ki pa jih je preveč, da bi jih naštevali.

Naši člani se vse pogosteje udeležujejo mednarodnih srečanj, strokovnih posvetovanj in seminarjev s področij prometa, preprečevanja tihotapljenja mamil ter boja proti mednarodnemu kriminalu torej na področjih policijskega dela, ki po svoji naravi zahtevajo tesno mednarodno sodelovanje. Uspešno je tudi naše sodelovanje v mednarodnem vodstvu IPE.

Ne moremo tudi mimo Varnostnega foruma Alpe - Jadran, ki smo ga organizirali v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve pred dvema letoma in je bil tematsko namenjen prometni varnosti v prostoru Alpe - Jadran. Udeležilo se ga je 118 predstavnikov iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije in Madžarske, predstavljenih je bilo 12 referatov, predvsem pa je bila to priložnost za neposredno izmenjavo znanja in sklepanja poznanstva za nadaljnje delo.

Desetletna pot IPA-Sekcije Slovenije navdaja vse, ki so jo prehodili, z zadovoljstvom in veseljem, saj smo si na njej slovenski policisti odprli okno v svet za še tesnejše sodelovanje s policisti drugih držav. Ob tem ocenjujemo, da pri odpiranju svetovnih in evropskih mej, pri vedno močnejši želji naših članic in članov po povezovanju s prijatelji v tujini in seveda tudi ob vedno večji želji naših prijateljev iz tujine po spoznavanju Slovenije, naše združenje postaja vse pomembnejše.


SERVO PER AMIKECO

Dušan MOHORKO
Predsednik sekcije