Na že tako obremenjenih cestah lahko zaradi prostih šolskih dni v naslednjem tednu oz. že ta vikend ter dveh praznikov (dneva reformacije 31. oktobra in dneva spomina na mrtve 1. novembra) pričakujemo nekoliko povečan promet.

Pri tem se zaradi občasnih zastojev na glavnih tranzitnih poteh izjemno povečuje promet na vzporednih cestah. Pričakovati pa je, da se bo promet zgostil tudi v okolici pokopališč, ko bodo ljudje obiskovali grobove in spominske slovesnosti.

Zastojem na cestah, ki nastajajo predvsem zaradi obnovitvenih in vzdrževalnih del, se v tem obdobju pridruži še poslabšanje vremenskih in s tem tudi voznih razmer ter slabša vidljivost, kar je nevarno tako za voznike kot pešce.

Da bi se izognili prometnim nesrečam in njihovim žalostnim posledicam, ki so prepogosto rezultat neprevidnega in neodgovornega ravnanja nekaterih udeležencev v cestnem prometu, svetujemo vsem voznikom:

  • naj upoštevajo prometna pravila in postavljeno prometno signalizacijo, še posebej tisto, ki se nanaša na spoštovanje omejitev hitrosti, prepoved prehitevanja in varnostno razdaljo, tudi znake, ki jih na kraju dajejo policisti,
  • naj se pred odhodom na pot pozanimajo o morebitnih zastojih ali daljših kolonah in naj za potovanje izberejo druge, manj obremenjene ceste, med vožnjo pa naj bodo pozorni na aktualne prometne informacije o stanju na cestah (http://www.promet.si),
  • naj ob zastojih ostanejo strpni in se jim ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih pravil in norm,
  • naj vozijo defenzivno in spoštujejo druge udeležence v prometu,
  • naj pri vožnji dosledno uporabljajo varnostne pasove na vseh sedežih, na enoslednih vozilih pa varnostne čelade,
  • naj ne sedajo za volan, če uživajo alkoholne pijače, psihoaktivna zdravila ali mamila.

Policisti bodo zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov ustrezno ukrepali, v skladu z možnostmi poskrbeli za urejanje prometa in večjo pretočnost, obenem pa bodo voznikom na voljo za pomoč in nasvete, kje in po katerih cestah se je zastojem možno izogniti. Še posebno pozornost bodo namenili regionalnim in lokalnim cestah, kjer izstopajo predvsem prevelika in neprilagojena hitrost, agresivna vožnja, na nekaterih odsekih pa tudi nepravilno ravnanje voznikov enoslednih vozil.

Previdno in odgovorno pa naj v prometu ravnajo tudi pešci, ki so prav v tem obdobju čedalje krajših dnevov, slabšega vremena, dežja ali megle in s tem zmanjšane vidljivosti na cesti najbolj ogroženi. Pešci, bodite preVIDNI! Svetujemo uporabo svetlih oblačil, odsevnikov ter hojo po za pešce namenjenih prometnih površinah.

Vozniki morate biti na pešce še posebej pozorni! Prilagodite hitrost svoje vožnje, zlasti na mokrem cestišču in jutranjem ali večernem mraku in megli, ki pogosto še dodatno poslabšata vidljivost. Posebej pazite na otroke, starejše ljudi, slepe, gluhe ali kako drugače prizadete udeležence cestnega prometa, zato je potrebna skrajno previdna oziroma defenzivna vožnja.

Tudi kolesarji, pozor! Kolesarji so pogosto žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Večkrat njihovo vožnjo ovirajo nepravilno parkirana vozila. Tudi kolesarji so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni. Zato naj vozijo previdno in skrbijo za lastno varnost, pri čemer naj upoštevajo naslednja pravila in nasvete: Za večjo varnost kolesarjev.

 

Vsem udeležencem v prometu želimo varne "krompirjeve" počitnice!