Na Pokljuki je bilo 12. januarja 2008 tradicionalno tekmovanje slovenske policije in vojske v patruljnem teku na smučeh.

Iz Policije se je pomerilo enajst moških in ena ženska ekipa, in sicer: Specialna enota, Policijska uprava Koper, Policijska akademija, Policijska uprava Krško, Policijska uprava Ljubljana, Policijska uprava Maribor, Policijska uprava Nova Gorica, Policijska uprava Postojna, Policijska uprava Kranj, Policijska uprava Murska Sobota, Policijska uprava Novo mesto (navedene po končni razvrstitvi) in ženska ekipa Policijske akademije.

Izmed 42 prijavljenih ekip iz slovenske policije, slovenske vojske ter vojaških ekip Madžarske in Avstrije, jih je startalo 38 v ženski in moški konkurenci. V moški konkurenci so se na razdalji desetih kilometrov pomerili predstavniki 29 ekip. Na razdalji petih kilometrov v ženski konkurenci pa se je pomerilo devet ekip.

na smuckah

Letošnji pogoji tekmovanja so bili skrajno težavni. Že dan pred tekmovanjem je proti večeru pričelo deževati. Dež se je na sam dan tekmovanja okrepil, pojavil pa se je še močan veter. Tekmovalci so celotno razdaljo opravili na razmočeni progi, kjer se je sneg vdiral do kolen. Udeleženci prvenstva tako niso imeli le dela s sekundami, tarčami in spretnostnimi nalogami, temveč tudi z lastno voljo, ki so je dodobra preverile zahtevne vremenske razmere.

Vse ekipe so najprej na smučeh s turno smučarsko opremo (turne smuči, turni čevlji, tekaške palice) in z avtomatsko puško odtekle dva kilometra. Med smučanjem so si sledile naloge:

  • met bombe v cilj (za moške na razdalji 20 metrov, za ženske 15 metrov),
  • streljanje z malokalibrsko puško (vsak član ekipe pet nabojev na razdalji 50 metrov),
  • podplazenje s opremo pod oviro višine 0,75 m.

Temu je sledila menjave turno smučarske opreme za tekaško in tek na razdalji osem kilometrov. Tik pred ciljem so ekipe morale še na reševalnih nosilih prinesti ali privleči enega izmed štiričlanske ekipe, ki je predstavljal ranjenca.

Tekmovanje so si ogledali namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec, direktor Policijske akademije Franc Kosmač in pomočnik direktorja Policijske akademije Zdenko Renko ter direktor Policijske uprave Kranj Jože Mencin.


Ekipni zmagovalci v kategoriji policija moški so:

  1. Specialne enota v sestavi: Luka Hren, Robert Tašič, Pavel Vavkman, Anton Žnidaršič;
  2. Policijska uprava Koper v sestavi: Aleš Suhadolnik, Albert Nabernik, Matej Paradiž, Igor Kuster;
  3. Policijska akademija v sestavi: Boštjan Robič, Igor Stošič, Tomas Globočnik, Blaž Hrašovec.


Ekipa Specialne enote GPU in ekipa Policijske uprave Koper sta zasedli tudi v generalni razvrstitvi odlični prvi dve mesti.


V razvrstitvi policija ženske je bila prva ekipa Policijska akademija v sestavi: Mirko Verovšek, Sanela Rozman, Sanja Remškar, Senra Čuš, ki je bila v skupni razvrstitvi od devetih ženskih ekip sedma.

podelitev

Namestnik generalnega direktorja policije podeljuje medaljo ženski ekipi policije


Pokale sta najboljšim ekipam podeljevala namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec in direktor Policijske uprave Kranj Jože Mencin.

Dogodek je bil športno-garaški in ga je bilo vredno doživeti. Kljub zahtevnim vremenskim pogojem na sami progi v času tekmovanja ni bilo nobene poškodbe. Na osnovi tega lahko sklepamo, da so zmagovalne ekipe v odlični psihofizični pripravi. Druge, nižje uvrščene ekipe pa so znale zahteve tekmovanje prilagoditi svojim trenutnim sposobnostim, kar je še posebna vrlina. Čestitamo vsem tekmovalcem, kajti letošnja Pokljuka jim ni bila naklonjena in je od slehernega posameznika zahtevale nekaj več. Še posebej je potrebno ob tem izpostaviti in pohvaliti zmagovalce.

specialci diploma Ekipa Specialne enote