Policisti Specialne enote in njihovi starešine se vsako leto usposabljajo za ravnanje v različnih situacijah, strategija in scenarij tovrstnih večdnevnih usposabljanj na terenu pa sta vsakič drugačna. Januarja letos se je 46 policistov Specialne enote na Brniku udeležilo usposabljanja za ukrepanje ob teroristični ugrabitvi letala.

sniper01

sniper02

Scenarij z naslovom Vpad v letalo je predvidel namišljeno situacijo, da je na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani ugrabljeno letalo Adrie Airways.

vpad v letalo

Pred usposabljanjem so se policisti na postaji najprej seznanili s teoretičnim delom usposabljanja. Vodje usposabljanja so jim predstavili namen, cilje, scenarij, skice, predpostavke in načrte za izvedbo naloge. Večina policistov je morala med usposabljanjem odigrati vlogo policistov, nekaj policistov pa je bilo markirantov, tj. talcev in teroristov.

priprave

Na podlagi obvestila, da so teroristi ugrabili letalo, so vodje oddelkov v enoti A organizirali terenski operativni justify (TOC) in premik na Brnik, kjer so policisti postavili "ježek", avto za zveze. Naloga TOC-a je bila namreč, da na terenu razporedi vse službe, ki sodelujejo pri usposabljanju.

zrtev

Ko so bile vse službe (ostrostrelci, vpadna skupina idr.) na svojem mestu, se je začela krizna situacija. Odprla so se vrata letala in terorist je talcu zagrozil z nožem. Takrat je posredoval ostrostrelec, ki je s strelom vpadni enoti dal znak za vpad v letalo.

muha

Vpadna skupina je evakuirala potnike in pregledala letalo. Pri talcu so odkrili eksplozivno telo, zato so morali v akcijo vključiti tudi bombnega tehnika.

na piki sam

Logistično je bila naloga dokaj zahtevna, saj se je bilo treba uskladiti z Adrio Airways, ki je v ta namen posodila letalo, in obveščati druge pristojne organe, med drugim tudi Letalsko policijsko enoto.

Letos se bodo policisti Specialne enote udeležili še nekaj usposabljanj in terenskih vaj. Po besedah Draga Toporiša, vodje usposabljanja, Specialna enota ne intervenira zgolj pri ugrabitvah ali delovanju teroristov, temveč tudi pri drugih primerih ugrabitev, ki jih izvršijo na primer emigracijske skupine, psihični bolniki ipd.

vpad

prijetje

Zadnja leta se v enoti trudijo, da bi svoje postopke, načine urjenja in opremo uskladili s specialnimi enotami držav članic Evropske unije in tako izboljšali sodelovanje, predvsem pa ukrepanje v kriznih situacijah.

 

Besedilo: Monika Golob

Fotografije: Milan Tomažin