Na povabilo generalnega direktorja makedonske policije Ljupča Todorovskega je generalni direktor slovenske policije Jože Romšek 20. in 21. marca 2008 obiskal Republiko Makedonijo.

Slovensko delegacijo so sestavljali še direktor Uprave kriminalistične policije mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret in vodja Sektorja za mednarodne odnose pri Službi generalnega direktorja policije Vladimir Pocek.

obisk01

Direktorja slovenske in makedonske policije sta dosedanje sodelovanje med državama, ki poteka predvsem na ravni dela uniformirane in kriminalistične policije, ocenila kot zelo uspešno. Vzpodbudno pa je tudi upadanje števila makedonskih ilegalnih priseljencev v Sloveniji.

Šefa policij sta izpostavila potrebo po tesnejšem operativnem sodelovanju, zlasti pri zatiranju kriminalitete na t. i. Balkanski poti, še posebej pri zatiranju nedovoljene trgovine z drogami in ljudmi, visoko obdavčljivim blagom (npr. s cigaretami) ter pri odkrivanju ponarejanja potovalnih dokumentov. Podprla sta tudi sodelovanje pri policijskem usposabljanju ter izmenjavo mnenj in izkušenj v zvezi z evropskimi projekti. Generalni direktor slovenske policije je makedonskemu gostitelju ponudil možnost kratkoročne napotitve strokovnjaka za posamezno področje ali pa obisk pri generalni policijski upravi.

obisk03

Generalni direktor Todorovski se je slovenski strani zahvalil za dosedanje sodelovanje slovenskih strokovnjakov v različnih projektih.


Na delovnem srečanju je slovenska delegacija predstavila tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju notranjih zadev in projekt Ocene nevarnosti na področju organiziranega kriminala za Jugovzhodno Evropo, znan tudi kot SEE OCTA (South East Europe Organised Crime Threat Assessment). Projekt je Slovenija prvič predstavila na srečanju Salzburškega foruma na Brdu oktobra 2006 in je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. Šefa policij sta se med drugim dotaknila tudi policijskega sodelovanja v regiji.

obisk02