V okviru rednega letnega usposabljanja so se pripadniki Specialne enote marca na območju Gorenjske usposabljali za delo v oteženih zimskih razmerah. Takšno usposabljanje se v Specialni enoti pripravi vsako leto, saj je vrhunska izurjenost pripadnikov Specialne enote nujna za uspešno upravljanje del in nalog te enote.

Letošnje urjenje je bilo razdeljeno na tri tematske dele: usposabljanje na urejenih smučiščih, gibanje v oteženih zimskih razmerah in taktični postopki.

SE01

Namen usposabljanja je bil izboljšanje strokovne pripravljenosti policistov Specialne enote na Generalni policijski upravi za delo v oteženih zimskih pogojih v primeru različnih terorističnih groženj v hribovitem in gorskem svetu. Poleg dobrih fizičnih priprav, brez katerih različnih nalog v oteženih okoliščinah ni mogoče opraviti, so policisti med usposabljanjem tudi izpopolnjevali specialna znanja, kot sta turno in alpsko smučanje.

SE02

Med taborom je bila izvedena tudi celodnevna taktična vaja na osnovi namišljene situacije, da se je na območju Tržiča zgodil oborožen rop. Z vajo so želeli preveriti organizacijo in delovanje taktično operativnega centra (TOC-a), gibanje skupine in posameznika v oteženih zimskih razmerah, orientacijo, gibanje po karti in uporabo GPS, maskiranje in nenazadnje tudi uspešno prijetje storilcev kaznivega dejanja. Začetek vaje se je dogajal med Begunjami na Gorenjskem in Tržičem, nadaljevala pa se je z lokacijami preko Bistriške in Lešanske planine do Dobrče.

Zadnji dan zimskega tabora sta bila na programu dva zimska vzpona na Komno in planino Vogar, ko so "specialci" v prijetnem vzdušju obnovili in nadgradili tehnike gibanja v oteženih snežnih razmerah ter obnovili svoje veščine in znanje postopkov v primeru gorskih nesreč. Preizkusili so tudi opremo, ki jo imajo za takšno delo.

SE03

Kljub običajnemu slabemu vremenu na teh usposabljanjih "specialci" svoje naloge opravijo vedno z odliko.


Prav tako je bil program usposabljanja pripravljen za pripadnike Specialne enote iz Hrvaške. Vseboval je metode učenja, ki jih predpisuje šola smučanja pri Zvezi učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije, hrvaški kolegi pa so med usposabljanjem uspešno pridobili tudi naziv Učitelj alpskega smučanja prve stopnje. Poleg praktičnega dela so se tečajniki udeležili tudi predavanj, ki so povezovala teoretične vsebine s praktičnim delom na smučišču.