V Rogaški Slatini poteka danes in jutri, 3. in 4. 4. 2008, posvet z naslovom Nasilje, kaj še lahko storimo, ki ga vsako leto organizirata Uprava kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in Društvo državnih tožilcev Slovenije.

rogaska02

Udeležence posveta so na današnji otvoritvi z uvodnimi besedami pozdravili Jože Romšek, generalni direktor policije, dr. Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic, in Savica Pureber z Vrhovnega državnega tožilstva. V imenu organizatorja sta udeležence posveta pozdravila tudi Boštjan Škerlec, predsednik Društva tožilcev, in mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

rogaska04

Jože Romšek, generalni direktor policije

Zvočni posnetek izjave generalnega direktorja policije Jožeta Romška (mp3)  


Na posvetu sodniki, tožilci in kriminalisti obravnavajo problematiko nasilja v družini, kjer so žrtve otroci in mladoletniki. Pri tem izhajajo tako s pravnega kot drugih vidikov, na primer psihološkega in socialnega. Pri tem pridobivajo dodatna znanja, si izmenjujejo izkušnje in dobro prakso.

rogaska01

Mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije GPU, je na posvetu poudaril: "Nasilje v intimnih razmerjih je skrajno težko odkrivati, obravnavati in proučevati. Dogaja se namreč daleč od oči in ušes preiskovalcev. Tako žrtve nasilja kot tisti, ki ga povzročajo, o nasilju v intimnih odnosih neradi spregovorijo, še posebej neznanim osebam. Nedvomno sta zato tudi stroka in civilna družba zaslužni za 'odkrivanje' poprej nevidnih žrtev v zasebni sferi, predvsem viktimiziranih otrok in žensk."

Tokrat bo na posvetu predstavljen novosprejeti Zakon o preprečevanju nasilja v družini, udeleženci se bodo seznanili z delom izvedencev v postopkih z otroki, organizacijsko in vsebinsko zasnovo projekta Zagovornik - glas otroka in dosedanjimi izkušnjami pri pilotskem projektu, preiskovanjem otroške pornografije na Hrvaškem, razmerji družinskih sodišč v postopkih med starši in otroki, obravnavali pa bodo še druge aktualne teme.

rogaskadr. Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic

 Zvočni posnetek izjave varuhinje človekovih pravic dr. Zdenke Čebašek Travnik (mp3)  

 

Zvočni posnetek izjave Savice Pureber z Vrhovnega državnega tožilstva (mp3)  


Organizacijo posveta je vzpodbudilo veliko zanimanje dosedanjih udeležencev. Tudi letos se seminarja, že sedmega po vrsti, udeležuje več kot 170 udeležencev iz policije, tožilstva in sodišč, na srečanje pa so prišli tudi pooblaščenci otrok.