V letošnjem letu je do 2. junija 2008 za posledicami prometnih nesreč umrlo 87 oseb, lani v enakem obdobju 102. Maja je v prometnih nesrečah umrlo 15 oseb, kar je manj od povprečja tega meseca v preteklih letih (2007 - 23, 2006 - 28, 2005 - 19, 2004 - 25).

V zadnjem vikendu je v prometnih nesrečah življenje izgubilo 5 oseb. Po prvih podatkih so bili domnevni vzroki teh prometnih nesreč prevelika in neprilagojena hitrost ter nepravilno prehitevanje.

Policisti so od uveljavitve sprememb in dopolnitev Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP) resno in odgovorno pristopili k izvajanju nadzora. K tej nalogi so razporejeni vsi razpoložljivi policisti in vsa tehnična sredstva, pri čemer je največ policistov v službi v dneh, ko se statistično zgodi največ prometnih nesreč (največkrat je to prav obdobje med petkom in nedeljo). Natančnega števila vseh ugotovljenih kršitev v maju 2008 ta trenutek sicer še nimamo, lahko pa povemo, da smo najhujšim in najbolj agresivnim kršiteljem cestnoprometnih predpisov po novih določbah ZVCP zasegli že preko 70 vozil in jim tako tudi fizično onemogočili nadaljnje kršenje prometnih predpisov ter ogrožanje drugih udeležencev v prometu.

Dosledno nadziramo tudi vožnjo pod vplivom alkohola. Od začetka uveljavitve sprememb in dopolnitev ZVCP smo zaradi vožnje pod močnim vplivom alkohola pridržali več kot 750 voznikov. Ostalim kršiteljem, ki so vozili pod vplivom alkohola, pa smo začasno odvzeli vozniško dovoljenje in jim prepovedali nadaljnjo vožnjo.

V zvezi z ocenjevanjem vpliva sprememb in dopolnitev ZVCP na stanje prometne varnosti je treba povedati, da je vloga policije predvsem zagotoviti dosleden nadzor nad spoštovanjem cestnoprometnih predpisov.

Pred nami sta poletna turistična sezona in lepše vreme. Vse udeležence v prometu zato ponovno pozivamo, da tudi sami, s svojim vsakodnevnim ravnanjem v prometu prispevajo k boljši varnosti na naših cestah.

 

 

Skupaj za varnost, vaša policija!