Po daljšem obdobju slabega vremena je po vremenskih napovedih sodeč pred nami ponovno lep, sončen vikend. Za udeležbo v cestnem prometu pa to pomeni, da bo na cestah več voznikov, predvsem voznikov motornih koles.

Žal kljub vsakokratnim opozorilom policije, naj vozniki ravnajo strpno, varno in odgovorno ne le v cestnem prometu, temveč tudi sicer, skoraj ni vikenda brez prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

Prepričanje nekaterih voznikov, da lahko v lepem vremenu vozijo hitreje, je popolnoma zmotno. Najhujše prometne nesreče se namreč dogajajo ravno ob lepem sončnem vremenu, ko so ceste suhe.

V letošnjem letu je v prometnih nesrečah umrlo 93 ljudi, lani v enakem obdobju pa 117.

 

Vsem udeležence v cestnem prometu zato svetujemo in opozarjamo:

  • Za voznike in potnike je obvezna uporaba varnostnih pasov, skladno z Zakonom o varnosti cestnega prometa.
  • Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, kajti alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. Na pot se odpravite trezni in spočiti!
  • Zaradi možnih zastojev zaradi gostote prometa, prometnih nesreč, delovišč na cestah in cestninskih postajah ipd. spremljajte prometne informacije in se, če je le možno, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Če se zastoju ne morete izogniti, ostanite strpni.


V zavesti, da se tragičnih posledic, ki so posledica hudih prometnih nesreč, nikoli več ne da popraviti, vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, naj v prometu ravnajo strpno, preudarno in odgovorno - zaradi lastne varnosti in varnosti drugih!

 

Aktivnosti policije:

Policisti bodo prisotni predvsem tam, kjer bo problematika (npr. ob zastojih zaradi gostote prometa ali prometnih nesreč). V skladu s svojimi pristojnostmi bodo pomagali udeležencem cestnega prometa. Prisotni bodo tudi na vzporednih cestah, na katerih promet ni tako gost, izstopajo pa zaradi posledic prometnih nesreč.

Ob stoječih kolonah vozil na avtocestah in drugih cestah, kjer se pojavljajo zastoji, bodo nadzirali in dosledno ukrepali zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih oziroma prehitevalnih pasovih, kljub prometnemu znaku, ki prehitevanje prepoveduje.

Pogosto bodo preverjali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, ki je v prihajajočem obdobju skoraj tako pogosto prisoten v prometnih nesrečah kot decembra.