Na današnji novinarski konferenci na Policijski upravi Ljubljana sta Tomaž Peršolja iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in mag. Branko Japelj, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana, predstavila potek in rezultate uspešno zaključene kriminalistične preiskave kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije.

Obsežna kriminalistična preiskava je trajala sedem mesecev, v zaključni akciji pa je sodelovalo 60 kriminalistov in policistov iz treh policijskih uprav.

Zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivih dejanj trgovine z ljudmi (po 387.a členu Kazenskega zakonika RS) in zlorabe prostitucije (185. člen KZ) so policisti 18. junija 2008 na podlagi odredb sodišča opravili več hišnih preiskav na širšem ljubljanskem, celjskem in krškem območju. V skladu z Zakonom o kazenskem postopku so več osebam odvzeli prostost in zanje odredili pridržanje.


Več o kriminalistični preiskavi:

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so decembra lani začeli zbirati obvestila v zvezi s sumom kaznivega dejanja zlorabe prostitucije po členu 185/I in II Kazenskega zakonika. Ugotovili so, da je v nočnem lokalu na območju Litije zaposlenih več državljank Ukrajine, ki naj bi v nočnem lokalu poleg artističnih plesov za plačilo nudile tudi spolne usluge zainteresiranim gostom lokala.

Glede na zbrana obvestila je obstajal utemeljen sum, da se v lokalu, ki sta ga vodila 37-letni moški iz Celja in njegova 35-letna žena, državljanka Ukrajine, poleg zlorabe prostitucije izvršuje tudi kaznivo dejanje trgovine z ljudmi po členu 387a KZ. S posameznimi prikritimi preiskovalnimi ukrepi so kriminalisti ugotovili, da je bilo v nočnem lokalu mesečno zaposlenih od 6 do 8 deklet, ki so se menjavala. Spolne storitve so se izvajale tako, da je h gostu lokala prisedlo eno ali več deklet, gost pa je moral naročiti koktajl ali šampanjec. Dekleta so začela gosta spodbujati h koriščenju spolnih storitev in ko sta se dogovorila, je ob točilnem pultu od lastnika lokala dobila ključ sobe. Za pol ure spolnih storitev je bilo potrebno odšteti 60 evrov, medtem ko je ena ura stala 100 evrov. Dekleta so morala 60 % prejetega denarja izročiti lastniku lokala. Plačana so bila tudi po številu koktejlov oziroma šampanjcev, ki jih je gost naročil zanje, in sicer so od vsake naročene pijače dobile 20 %. Ples in spolne usluge so morale izvajati vsakodnevno od 20. do 4. ure zjutraj. Čez dan so imele zapovedan počitek, bivališče, ki je bilo neposredno nad lokalom, pa so lahko zapustile samo z dovoljenjem lastnika oz. njegove žene.

S pregledom dokumentacije o zaposlovanju deklet so policisti ugotovili, da so dekleta zaposlena v podjetju, katerega lastnik je 54-letni moški z območja Celja, ki ima na območju Celja tudi svoj nočni lokal, v katerem se izvajajo artistični plesi in nudijo spolne storitve. Ugotovili so še, da je 37-letna žena lastnika nočnega lokala v Litiji preko svojih zvez v Ukrajini privabljala dekleta za delo v Sloveniji. Dekleta so predhodno dobila na vpogled pogodbo za delo v Sloveniji, in če so se odločila zanj, so preko plačilnega sistema Western Union Money Transfer prejela določen znesek denarja, ki je bil namenjen stroškom izdelave potnega lista, letalske karte, vize in drugih stroškov, ki so nastali na poti. Podjetje z območja Celja jim je zagotovilo pridobitev vize in delovna dovoljenja. Po prihodu v Slovenijo sta dekleta na letališču sprejela lastnika lokala iz Litije in jih takoj odpeljala v Litijo, kjer so morale še isto noč začeti z nudenjem spolnih storitev. Dekleta, ki so se odločila za delo v Sloveniji, so bila v Ukrajini v slabem socialnem položaju, tako da so bila prisiljena poiskati delo v tujini, če so hotela vzdrževati otroke in povečini tudi starše. Stroške, ki so nastali s potovanjem, dovoljenji in vizami ter bivanjem v lokalu, sta jim najemnika lokala odštela od njihovega "zaslužka". Dekleta so kljub temu, da so jim večji del zaslužka pobrali lastniki lokalov, zaslužila od 1.000 do 1.500 evrov mesečno, lastnik lokala pa je na njihov račun zaslužil vsaj trikrat toliko.

Pri zbiranju obvestil o podjetju z območja Celja, katerega lastnik je 54-letni moški, smo prišli tudi do podatkov o njegovem nočnem lokalu na območju Celja, kjer je bilo prav tako zaposlenih več deklet. V lokalu so bila dekleta iz Ukrajine, Dominikanske republike in Tajske. Ukrajinke so v lokal prišle na enak način kot v lokal v Litiji, medtem ko je dekletom iz Dominikanske republike in Tajske pot in pogodbe za delo urejal 41-letni moški z območja Radeč preko svojega podjetja s sedežem v Brežicah. Tudi v lokalu v Celju je bil način nudenja spolnih storitev podoben kot v lokalu v Litiji. Oba navedena podjetnika sta zagotavljala dekleta še za najmanj 20 nočnih lokalov na območju celotne Slovenije. Če dekle (plesalka) ni spoštovalo internih pravil ravnanja v nočnih lokalih, so jo kazensko prestavljali v drug lokal. Določena dekleta so zaradi nevzdržnih razmer in psihičnih pritiskov pobegnila iz lokalov.

Pri pregledu dokumentacije podjetja iz Celja so kriminalisti ugotovili, da je bilo iz računov različnih nočnih lokalov iz Slovenije na račun omenjenega podjetja nakazanih vsaj 300.000 evrov. Osumljeni so imeli dobro izdelan sistem pridobivanja deklet, njihovega transporta v Slovenijo in zaposlovanja v okviru svojih podjetij in so dekleta na prefinjen način izkoriščali izključno zaradi velike materialne koristi. Preko podjetja iz Celja in posredno preko podjetja iz Brežic naj bi na ta način v Sloveniji delalo od 70 do 100 deklet.

Ponoči 18. junija 2008 so kriminalisti na podlagi pisnih odredb sodišča v več nočnih lokalih in podjetjih izvedli hišne preiskave, v okviru katerih je bila šestim osumljencem odvzeta prostost. Gre za že prej omenjena 37- in 35-letna lastnika lokala v Litiji, 54-letnega podjetnika iz Celja, 41-letnika iz okolice Radeč ter 52-letnega natakarja iz lokala v Celju in 37letno državljanko Ukrajine, ki je pridobivala dekleta v Ukrajini za delo v Sloveniji.

Pri hišnih preiskavah so kriminalisti in policisti odkrili skupaj 15 deklet (7 v Litiji in 8 v Celju) in zasegli obsežno dokumentacijo. Prav tako so zasegli več kot 15.000 evrov, ki so bili pridobljeni z zlorabo prostitucije. Pri podjetniku v Brežicah so zasegli okoli 150 potnih listov državljank Dominikanske republike, ki jim je osumljenec preko svojih posrednikov v Dominikanski republiki urejal dokumentacijo za delo v Sloveniji. Pri preiskavi gostinskega lokala v Litiji je bila zasežena tudi pištola, v Brežicah pa večja količina nabojev.

Zaradi utemeljenega suma storitve osmih kaznivih dejanj trgovine z ljudmi po členu 387a Kazenskega zakonika in dveh kaznivih dejanj zlorabe prostitucije po 185. členu KZ so bili osumljenci s kazensko ovadbo privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper 37- in 35-letna lastnika lokala v Litiji, 54-letnega podjetnika iz Celja ter 37-letno državljanko Ukrajine odredil pripor, dva osumljenca pa sta bila spuščena na prostost.

Predvidena kazen za kaznivo dejanje Zlorabe prostitucije po členu 185 Kazenskega zakonika je od treh mesecev do petih let oziroma od enega leta do desetih let. Za kaznivo dejanje Trgovine z ljudmi po členu 387.a KZ je predvidena kazen od enega leta do desetih let.