Predstavnik Letalske policijske enote v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Damjan Bregar je v današnji izjavi za javnost podrobneje predstavil aktivnosti LPE med poletno turistično sezono.

IMG 1634

Damjan Bregar, vodja Oddelka pilotov, je predstavil aktivnosti Letalske policijske enote med poletno turistično sezono.

IMG 1645

Poleg rednih policijskih nalog, ki jih izvaja v skladu z usmeritvami in načrtom dela Uprave uniformirane policije (nadzor prometa, nadzor državne meje, sodelovanje v akcijah s pripadniki kriminalistične policije in Specialne enote, zavarovanje prireditev ...), LPE redno izvaja tudi naloge helikopterske nujne medicinske pomoči, reševanja v gorah, medkliničnih prevozov in drugih nalog s področja zaščite in reševanja. Prav tako je LPE aktivno sodelovala pri nalogah, ki so bile povezane s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

IMG 1510

Policija ima dva helikopterja z ustrezno opremo za prvo pomoč.

IMG 1517

Poleti se število nalog in potreb po uporabi policijskih helikopterjev bistveno poveča predvsem zaradi varnostnih in drugih dogodkov, povezanih s turistično sezono in javnimi zbiranji, ki se odvijajo v tem obdobju. Tako LPE izvaja večje število poletov nad prometnicami, ki so bolj obremenjene, predvsem ob koncih tedna. Helikopter je zelo učinkovito sredstvo pri nadzoru prometa, tako pri zaznavi kršiteljev predpisov kot tudi pri ugotavljanju vzrokov za morebitne zastoje na cestah in njihovem odpravljanju. V tem obdobju je tudi več akcij helikopterske nujne medicinske pomoči in reševanja v gorah.

IMG 1613

LPE opravlja tudi nujne polete v tujino zaradi prevoza v tujini poškodovanih ali obolelih slovenskih državljanov, helikopterski prevoz pa je velikokrat racionalna in nujna rešitev.

IMG 1594

O delu enote pričajo naslednji podatki: aprila 2008, na primer, je enota za operativne policijske naloge opravila 75 ur letenja, za humanitarne naloge pa 55 ur letenja. Julija letos pa je bilo opravljenih skoraj 160 ur letenja za operativne policijske naloge in 70 ur letenja za humanitarne naloge. Po mesecih to pomeni naslednje:

  • Junija: 35 medicinskih prevozov in ena reševalna akcija v gorah,
  • Julija: 40 medicinskih prevozov in ena reševalna akcija v gorah,
  • Avgusta: 15 medicinskih prevozov in 6 reševalnih akcij v gorah.

IMG 1726

V ekipi pilotov, zaposlenih v policiji, sta tudi dve pilotki.


Prav v teh dneh se enota že pripravlja za nadzor prireditve iz zraka med prijateljsko nogometno tekmo, ko se bosta 20. 8. 2008 pomerili reprezentanci Slovenije in Hrvaške. Helikopter LPE bo na območju PU Maribor s pomočjo videonadzornega sistema pomagal enotam policije tako pri zagotavljanju nemotenega cestnega prometa kot tudi pri nadzoru navijaških skupin oz. odkrivanju in dokumentiranju ugotovljenih kršitev javnega reda in miru. Tehnika za nadzor iz zraka operativnemu štabu omogoča prenos slike o dogajanju, povezanem s prireditvijo in dogodki okoli nje.

IMG 1598

Vse te naloge dopolnjuje aktivnost LPE na področju varovanja državne meje, saj enota redno izvaja lete za nadzor in varovanje schengenske meje, in sicer neprekinjeno tako podnevi kot ponoči.

IMG 1737

Nenazadnje je med turistično sezono zaradi večjega števila letov bistveno več tako načrtovanih kot nenačrtovanih servisnih posegov v helikopterje, zaradi česar so bolj obremenjeni tudi letalski tehniki, ki so obenem tudi člani letalskih posadk in aktivno sodelujejo pri operativnih nalogah.

 

Foto: Monika Golob