V okviru medresorske preventivne akcije Alkohol ubija - največkrat nedolžne za večjo prometno varnost policija aktivno sodeluje že ves december.

Ta konec tedna, med 12. in 14. decembrom, bodo policijske nadzorstvene aktivnosti nad psihofizičnim stanjem voznikov še intenzivnejše.

Kot smo namreč napovedali že na novinarski konferenci konec novembra, bodo policisti poostreno nadzirali promet na skoraj celotnem območju države, nadzori pa bodo usklajeni tudi z drugimi evropskimi prometnimi policijami.

V teh nadzorih bodo policisti iz prometa izločali voznike, ki bodo kljub zakonskim določbam in opozorilom vozili pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil, s čimer želimo zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem drugim udeležencem v cestnem prometu.

081212 PoostrenNadzorPrometa

Vsem udeležencem v cestnem prometu ponovno svetujemo:

  • Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu!
  • V takšnih primerih za prevoz raje uporabite javna prevozna sredstva ali taksi oziroma naj vozi oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in ni uživala alkoholnih pijač.
  • Vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje stanju in razmeram na cesti! Asfaltna površina je v tem obdobju hladna, ponekod čez dan vlažna, ponoči pa poledenela oziroma spolzka, zato niti ustrezne zimske pnevmatike ne omogočajo optimalne oprijemljivosti.
  • Pozorni bodite na pešce v prometu. Predvsem na cestah zunaj urbanih naselij še vedno ni povsod urejenih pločnikov oziroma površin za pešce, zato na takih cestnih odsekih hodite po levi strani vozišča.
  • Pešci, uporabljate svetla oblačila ter odsevna telesa in kresničke. Bodite preVIDNI!
  • Med vožnjo v nobenem primeru ne uporabljajte mobilnih telefonov brez uporabe sistemov za prostoročno telefoniranje.
  • Dosledno upoštevajte tudi vsa druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter o varnostni razdalji!

Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočamo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu.


Srečno vožnjo!