Kako okrnjene so vozne sposobnosti osebe, kadar vozi pod vplivom alkohola?

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V organizmu ostane tudi do 12 ur ali več po zaužitju, naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo popolnoma sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.

V policiji želimo v naslednjih dveh tednih pred božično-novoletnimi prazniki ponovno opozoriti na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola.

O škodljivem in nevarnem vplivu, ki ga ima alkohol na vožnjo in upravljanje vozila, ter delu policije v veselem decembru so na današnji novinarski konferenci spregovorili Robert Sušanj iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije, Peter Mankoč, evropski rekorder v plavanju in vrhunski športnik, zaposlen v policiji, ter dr. Majda Zorec Karlovšek z Inštituta za sodno medicino.

IMG 4594

"Zaradi praznovanj se lahko stanje v prometu hitro poslabša. Alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva! Policija bo s poostrenim nadzorom intenzivno nadaljevala. Možnost, da boste ustavljeni, je velika! V prometu vas lahko stotinka sekunde stane življenja," je poudaril Robert Sušanj.

IMG 4618

 

"Če imamo v krvi 0,8 promila alkohola, je verjetnost, da bomo povzročili prometno nesrečo štirikrat večja. Če imamo v krvi 1,4 promila alkohola, je verjetnost, da bomo povzročili prometno nesrečo, petnajstkrat večja. Vozniki pod vplivom alkohola so nevarni vozniki," je dejala dr. Majda Zorec Karlovšek.

IMG 4599

 

IMG 9291

Peter Mankoč, vrhunski športnik, zaposlen v policiji, je povedal, da šport ni združljiv z alkoholom: "Srčno upam, da bodo naša opozorila vplivala na čim več ljudi. Vinjen lahko povzročiš škodo nedolžnim. Ne mislite le nase, temveč tudi na druge."

 

V okviru novinarske konference smo z uporabo posebnih očal v praksi pokazali, kako močno okrnjene so vozne sposobnosti osebe, kadar vozi pod vplivom alkohola. Očala tistemu, ki si jih natakne, dajo občutek, da je pod vplivom alkohola, saj popačijo vid in tako vplivajo na njegovo ravnotežje in motorične sposobnosti. Preizkusili so jih lahko tudi novinarji.

IMG 4629

Že hoja po črti je lahko neverjetno težka

IMG 4663

"Pijan" se zlahka tudi spotakneš.

IMG 4690

IMG 4693

IMG 4637

Preizkus alkoholiziranosti

IMG 0720

"Če gremo samo zato na zabavo, da se ga napijemo, je z nami nekaj narobe," je poudarila dr. Majda Zorec Karlovšek.

IMG 0784

IMG 9301