Iz Jordanije se je danes, 1. 3. 2007, v domovino vrnilo pet slovenskih policistov, ki jim je potekel enoletni mandat v mednarodni mirovni misiji JIPTC (Jordan International Police Training Centre).

Policiste so na letališču na Brniku sprejeli častni konzul hašemitske Kraljevine Jordanije Samir Amarin, direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi (UUP GPU) Danijel Žibret, višji policijski inšpektor v Sektorju za varnostno načrtovanje in mirovne misije v UUP GPU Dušan Klobasa in pomočnik komandirja na Postaji letališke policije Brnik Petar Varagič.

sprejem jordanija01

Direktor UUP GPU se je policistom zahvalil za njihovo uspešno in strokovno delo, s katerim so prispevali k dobremu ugledu slovenske policije v tujini.


Policisti Gregor Hodnik (PP Radovljica, PU Kranj), Tomaž Kapus (PPP Kranj, PU Kranj), Allen Lorbek (SKP PU Ljubljana), Matjaž Marolt (Šola za policiste v PA) in vodja kontingenta Aleksander Majhenič (OKC PU Ljubljana) so sodelovali pri usposabljanju iraških policistov v mednarodnem policijskem centru v Amanu in s tem pomagali drugim mednarodnim silam pri stabilizaciji razmer v Iraku. Dva od njih, Gregor Hodnik in Aleksander Majhenič (slednji bo svoj mandat zaradi dokončanja usposabljanja nove generacije iraških študentov podaljšal do 15. 4. 2007), sta pred tem že sodelovala v mirovni misiji na Kosovu, za druge pa je bilo sodelovanje v mednarodni mirovni misiji povsem nova izkušnja.

Našteti SLOPOL inštruktorji so v izobraževalni policijski učni justify na območju puščave v občini Muwaqqar, približno 45 km vzhodno od glavnega mesta Jordanije Amana, prispeli 28. 1. 2006, po izteku mandata prejšnjemu kontingentu slovenskih policistov. S svojim delom v misiji JIPTC so pokazali veliko mero strokovnosti, zaradi česar so bili v misiji tudi iskan in cenjen kader.

Republika Slovenija pri usposabljanju prihodnjih iraških policistov sodeluje že od leta 2004. Z napotitvijo policistov v Jordanijo pa prispeva tudi k vzpostavitvi učinkovite institucije kazenskega pravosodja, ki temelji na demokratičnih načelih, in obenem dviguje svoj ugled v tujini, saj so slovenski policisti dobri ambasadorji tako slovenske policije kot Republike Slovenije.

sprejem jordanija02

sprejem jordanija03

sprejem jordanija04