Včeraj, 23. aprila 2007, so se iz mirovne misije UNMIK CIVPOL na Kosovu vrnili policisti: Almir Babić iz Urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi, predstavnik Specialne enote policije, Primož Junež iz Policijske uprave Kranj, Kristjan Mlekuš iz Policijske uprave Nova Gorica, Robert Praček, Robi Ribič in Tine Prevec iz Policijske uprave Ljubljana ter Boštjan Sivec iz Policijske uprave Celje, ki se jim je iztekel enoletni mandat v mirovni misiji UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo) CIVPOL na Kosovu.

Zamenjalo jih bo osem slovenskih policistov, ki so včeraj, 23. aprila 2007, z brniškega letališča odpotovali v mednarodno civilno misijo na Kosovo, in sicer: Aljoša Horvat iz Policijske uprave Kranj, Boris Krajnc iz Policijske uprave Ljubljana, Boštjan Kreže iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, Tomaž Kern iz Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije GPU, Matjaž Mravlja iz Policijske akademije GPU, Boštjan Pasarič iz Policijske uprave Celje in Mirsad Salkić iz Policijske uprave Koper.

Našteti policisti so se pridružili drugim slovenskim policistom na Kosovu, ki v misiji UNMIK že pol leta opravljajo različne policijsko-varnostne naloge na različnih delovnih mestih. Policisti bodo v enoletnem mandatu opravljali svetovalne in operativne naloge, med drugim na področju preiskovanja kriminalitete, varovanja oseb ter na področju v skupnost usmerjenega dela. V mirovni misiji na Kosovu sedaj sodeluje 15 slovenskih policistov.

Od 7. maja do 11. maja 2007 pa bo za osem policistov, ki so se včeraj vrnili iz misije UNMIK na Kosovu, v počitniškem objektu Ministrstva za notranje zadeve RS na Skalci v Bohinju potekal reintegracijski program za njihovo lažjo ponovno vključitev v delovno in bivalno okolje.

Pridružil se jim bo tudi Aleksander Majhenič iz Policijske uprave Ljubljana, ki je 15. aprila 2007 kot policijski inštruktor zaključil z delom v operaciji združenih koalicijskih sil JIPTC (Jordan International Police Training Centre) v Jordaniji. Na tem seminarju bodo policisti skupaj z izvajalci programa z Generalne policijske uprave ovrednotili delo v mednarodni mirovni misiji, izmenjali pozitivne in negativne izkušnje v zvezi s tamkajšnjim delom ter poskušali odpraviti morebitne posledice stresa in drugih težav, ki so nastale pri opravljanju dela v misiji. V okviru programa bodo imeli na urniku tudi kulturne in športne sprostitvene aktivnosti.

Slovenski policisti so s sodelovanjem in strokovnim opravljanjem zahtevnih nalog na tem območju še bolj utrdili ugled slovenske policije in Slovenije tudi v svetovnem merilu. Delo slovenskih policistov v mednarodni civilni misiji UNMIK na Kosovu cenijo tako stanovski kolegi kot tudi tamkajšnje prebivalstvo.