Policisti Postaje pomorske policije Koper so bili včeraj, 30. 7. 2007 ob 14.30 uri, obveščeni, da je zaradi zelo močnega severnega vetra in močno razburkanega morja nekaj jadralcev, sicer članov jadralnega kluba Pirat iz Portoroža, v težavah.

Patrulja s policistoma mornarjema je šla takoj na pomoč. Po pregledu priobalnega dela Piranskega zaliva sta zagledala nekaj jadralcev, ki so jih valovi potiskali v skale in so bila njihova življenja v nevarnosti.

Po prihodu na kraj sta policista na krov policijskega plovila P-88 najprej rešila dva otroka, stara 9 in 11 let. Mlajši od njiju je bil v morju, ker je zaradi strahu skočil iz plovila, ki se je bližalo skalam na obali. Zato je v morje skočil tudi policist, kljub tveganju za lastno življenje. Priplaval je do otroka in ga privezal z vrvjo, nakar ju je drugi policist, ki je upravljal čoln, rešil iz morja.

Nato sta policista rešila še otroka starega 12 let in 15-letnika, ki je želel pomagati svojim kolegom, a se je tudi sam zaradi razburkanega morja znašel v nevarnosti. V nevarnosti sta bila tudi 9-letni otrok, ki ga je rešil 17-letnik, a ker sta se kasneje zaradi visokih valov preveč približali skalnati obali, sta tudi njima pomagala policista.

Štiri otroke in dva mladoletnika sta policista odpeljala na varno na mejni prehod Piran, kjer jim je bila nudena najprej prva, potem pa tudi strokovna medicinska pomoč iz Zdravstvenega doma Lucija in mobilne enota iz bolnice Izola, saj so bili podhlajeni, predvsem pa prestrašeni.

Pri reševanju je sodelovala tudi Uprava Republike Slovenije za pomorstvo, izpostava Piran, ki je rešila trenerja in še eno odraslo osebo.

Reševanje je trajalo dve uri in je bilo zelo zahtevno saj je bilo vreme oblačno, vidljivost srednja, pihal je zelo močan severni veter, morje pa je bilo vzvalovano do 6. stopnje.