Policijska akademija bo v okviru Evropske policijske akademije (CEPOL - European Police College) in v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi ter policijskimi strokovnjaki iz Nemčije, Češke, Cipra in Portugalske med 6. in 8. 11. 2007 v hotelu Kokra na Brdu pri Kranju organizirala seminar z naslovom Nasilje v družini.

Udeležilo se ga bo 29 visokih policijskih uradnikov oz. kriminalističnih inšpektorjev iz držav članic Evropske unije. Seminar bo potekal v angleškem jeziku.

Nasilje v družini je problem vsake družbe, ne glede na njen geografski položaj, družbeno ureditev ali razvitost. Edina razlika med različnimi okolji je pripravljenost in sposobnost prepoznati nasilje in se nanj ustrezno odzivati.

Policijska akademija je prvi seminar v okviru CEPOL-a na to temo organizirala leta 2004, in od takrat je Tatjana Mušič iz Uprave kriminalistične policije sodelovala pri vseh aktivnostih na tem področju. Z zadovoljstvom lahko ugotovimo, da se je v tem času marsikaj spremenilo, da se je odnos do nasilja v družini spremenil v Sloveniji in tudi v številnih državah Evropske unije. V zadnjem letu je bil v okviru CEPOL-a izdelan tudi skupni program usposabljanj policistov, ki naj bi poenotil usposobljenost policistov v Evropski uniji za spopadanje s tem problemom.

Seminar v Sloveniji bo nadaljevanje prvega dela, ki je bil marca letos izveden na Malti. Obravnaval bo različne prakse in iskal dobre rešitve za skupni evropski pristop k preprečevanju in ukrepanju v primerih nasilja v družini.

Evropska policijska akademija je bila ustanovljena decembra leta 2000 s Sklepom Sveta (2000/820/PNZ). Od 1. 1. 2006 (Sklep 2005/681/PNZ) deluje kot agencija Evropske unije in povezuje nacionalne policijske izobraževalne ustanove držav članic. Njena naloga je usposabljanje visokih policijskih uradnikov.

Za kakršna koli dodatna pojasnila se lahko obrnete na mag. Nevenko Tomovič iz Policijske akademije (tel. 041 600 248, e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) in Tatjano Mušič iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (tel. 041 760 221, e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).