Minister za notranje zadeve Republike Slovenije Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek sta včeraj, 22. novembra 2006, skupaj z direktorjem Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijelom Žibretom, direktorjem Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Rastislavom Kanižarjem in Dušanom Klobaso iz Oddelka za mirovne misije Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, v sejni sobi Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi 2 v Ljubljani, sprejela 6 policistov, ki so 30. oktobra 2006 končali z enoletnim delom v mirovni operaciji UNMIK (United Nations Mission in Kosovo) CIVPOL na Kosovu.

V okviru mirovne misije UNMIK CIVPOL sedaj sodeluje 15 slovenskih policistov, ki na tem območju opravljajo različne zahtevne naloge. Slovenska policija v mirovni operaciji UNMIK CIVPOL na Kosovu sodeluje že od novembra leta 2000, ko je na Kosovo odpotoval prvi kontingent 15 policistov, ki so eno leto kot civilni policisti pod okriljem Združenih narodov sodelovali pri vzpostavitvi civilne oblasti na tem območju, pri zagotavljanju reda in miru ter pri delovnem usposabljanju kosovskih policistov.

Janez Mužič iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, Jenisej Lakota iz Postaje mejne policije Brnik Policijske uprave Kranj, Vitomir Kregar iz Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Ljubljana, Gregor Potočnik iz Policijske postaje Maribor I Policijske uprave Maribor, Suzana Zevnik iz Policijske akademije Generalne policijske uprave in Maja Strel iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana so v enoletnem mandatu opravljali zahtevne naloge na različnih delovnih mestih.

 

Slovenska policija sodeluje v mednarodnih mirovnih misijah že od leta 1997, ko je Vlada Republike Slovenije odobrila sodelovanje prvih policistov v mednarodni misiji MAPE (Multinational Advisory Police Element-mednarodna svetovalna policijska misija) v Albaniji, ki jo je organizirala in vodila Zahodnoevropska unija kot nosilka Evropske varnostne in obrambne identitete.


mirovniki-kosovo1


Ob tej priložnosti sta minister za notranje zadeve in generalni direktor policije izrazila zadovoljstvo, ker je delo slovenskih policistov v mirovni misiji na Kosovu cenjeno tako s strani stanovskih kolegov kot tudi tamkajšnjega prebivalstva. Slovenski policisti pa so s sodelovanjem in opravljanjem zahtevnih nalog na tem območju še bolj utrdili ugled slovenske policije in Slovenije tudi v svetovnem merilu.

Od 20. novembra do 24. novembra 2006 pa v počitniškem objektu Ministrstva za notranje zadeve RS na Skalci v Bohinju poteka za policiste, ki so se pred kratkim vrnili z mirovne misije UNMIK CIVPOL na Kosovu, integracijski program, ki je namenjen lažji ponovni vključitvi teh policistov v delovno in bivalno okolje. Na tem seminarju bodo policisti skupaj z izvajalci programa z Generalne policijske uprave ovrednotili delo v mednarodni mirovni operaciji, izmenjali pozitivne in negativne izkušnje v zvezi z delom v misiji ter skušali odpraviti morebitne posledice stresa in drugih težav, ki so nastale pri opravljanju dela v misiji. V okviru programa so imeli na urniku tudi sprostitvene aktivnosti - kulturne in športne.


mirovniki-kosovo2


Foto: Dean Božnik