Carina in Policija sta v preteklih mesecih izvajala akcijo z delovnim imenom "NAFTA".

Namen akcije je bil odkrivanje nepravilne uporabe ekstra lahkega kurilnega olja v vozilih (avtomobilih, tovornjakih, traktorjih, kombajnih, delovnih strojih ...). Zakon o trošarinah namreč prepoveduje uporabo ekstra lahkega kurilnega olja v pogonske namene, oziroma v vozilih in delovnih strojih.

Tako so delavci Carine in Policije na območju celotne države izvajali redne kontrole vozil in pri tem ugotavljali vrsto pogonskega goriva v vozilih. V okviru akcije "NAFTA" so ustavili in kontrolirali 4698 vozil, od teh jih je bilo 599 (13,6 %) pozitivnih.

V primeru, da je bil odkriti kršitelj avtoprevoznik, samostojni podjetnik ali pa družba, je kriminalistična policija, kot koordinator akcije, o nepravilnostih obvestila Davčno upravo RS in predlagala davčni pregled. Pri tem jih je posebej opozorila na prejete račune prodajalcev goriv v njihovih poslovnih knjigah. Samostojni podjetniki oziroma družbe, pri katerih je bila odkrita kršitev, običajno v svojih poslovnih knjigah nimajo pravih prejetih računov za gorivo, ampak ponarejene, saj za ekstra lahko kurilno olje ne prejemajo računov, ki bi jih lahko vnesli v svoje poslovne knjige.

Na podlagi ugotovljenih nepravilnosti je Carina podala 599 predlogov za uvedbo postopka o prekršku, od tega 530 za fizične osebe, 69 pa za pravne osebe. 558 vozil je bilo v lasti slovenskih državljanov, v 41-tih primerih pa so bili lastniki vozil tuji državljani.

Za fizične osebe je za prekršek nenamenske uporabe mineralnih olj zagrožena kazen od 100.000 do 400.000 tolarjev, za samostojne podjetnike od 400.000 do 12.000.000 tolarjev, za pravne osebe od 1.000.000 do 18.000.000 tolarjev ter za odgovorno osebo pravne osebe od 200.000 do 1.000.000 tolarjev.

To akcijo bomo letos ponovili. Posebno pozornost bomo namenili delovnim strojem in ostalim vozilom, ki uporabljajo lahko kurilno olje kot pogonsko sredstvo v nasprotju z zakonom.

 

Informacijo so pripravili v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave.