V Policijski akademiji v Tacnu je danes, 3. maja 2004, pred generalnim direktorjem slovenske policije dr. Darkom Anželjem zapriseglo 112 novih delavcev policije, ki so pričeli z delom v Policiji na dan vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo.

Zaradi vstopa Slovenije v Evropsko unijo in s tem odpravo carinske službe na mejnih prehodih z Madžarsko, Italijo in Avstrijo, je Vlada Republike Slovenije je januarja 2003 sprejela sklep o prerazporeditvi delavcev Carine v druge državne institucije.

policisti

Sprememba uniforme: iz carinske v policijsko.


Slovenska policija je sprejela 150 delavcev Carine, ki so že do sedaj izvajali naloge nadzora prehajanja državne meje na mejnih prehodih za obmejni promet na mejah z Madžarsko, Avstrijo in Italijo. Na Policijski akademiji Generalne policijske uprave so za iztboraževanje carinikom pripravili program za izvajanje policijskih pooblastil, in v začetku septembra 2003 je z dvomesečnim izobraževanjem začela prva skupina. Poseben poudarek je bil pridobivanju znanj s področja policijskih pooblastil, praktičnega postopka, mejnih zadev in tujcev, javnemu redu, organizaciji in nalogam policije ter kazenskemu pravu.

raport

Podaja poročila generalnemu direktorju policije


"V izobraževanje ste vložili veliko volje, truda in motivacije, da ste lahko v kratkem času osvojili znanja, ki so potrebna za opravljanje policijskega dela. Med usposabljanjem ste ugotovili, da poklic policista zajema veliko širino znanja, da lahko opravi svoje poslanstvo, to je pomagati ljudem, kar je vaša prva naloga. Pred slovensko policijo so v naslednjih letih veliki izzivi, spreminja se zakonodaja in akti, zato še niste zaključili s svojim izobraževanjem. Med poklicno kariero se boste morali veliko izobraževati tudi sami, in poznati policijsko pravo tako dobro, da bo v prihodnje čim manj pritožb. Kljub temu, da ste povečali število policistov, nam jih manjka še 841, kar pomeni, da bomo našo organizacijo še dodatno krepili. Ne smemo pozabiti na splošno varnost vseh občanov in državljanov Slovenije, ki imajo do policije vedno večja pričakovanja, kajti policija je velika organizacija, katere učinkovitost in uspešnost bo vedno ocenjevala javnost," je povedal generalni direktor policije dr. Darko Anželj in policistom zaželel uspešno delo in dobro počutje v slovenski policiji.


Anzelj

Generalni direktor policije dr. Darko Anželj med govorom


"Le bogati z znanjem boste zadovoljni in uspešni na svojih novih delovnih mestih v okviru Policijskih uprav Koper, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Slovenj Gradec. Prepričan sem, da vas bodo komandirji policijskih postaj uspešno usmerjali tako pri delu kot pri izobraževanju in vam pri tem tudi pomagali," je povedal vodja izobraževalnega programa Drago Velički iz Policijske akademije Generalne policijske uprave.


podpis zaprisege

Policisti so podpisali prisego in seznanitev s policijskim kodeksom.


Ob tej priložnosti pa je nekdanje sodelavce nagovoril tudi direktor Carinske uprave Republike Slovenije Franc Košir in jim zaželel uspešno delo na novih delovnih mestih.

 

Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar