V poletnih mesecih se, predvsem v Ljubljani, pa tudi v drugih slovenskih mestih, struktura in gostota prometa bistveno spremenita. Siceršnjim udeležencem cestnega prometa se v velikem številu pridružijo vozniki motornih koles in koles z motorjem.

Na mestnih ulicah je opaziti vse več "trdoglavcev", kot svoje neosveščene kolege, ki se vozijo brez zaščitne čelade, imenujejo v motoristični srenji. Vožnja enoslednih motornih vozil pomeni užitek in hkrati predstavlja veliko nevarnost. Vsaka najmanjša napaka ima lahko za posledico prometno nesrečo s hujšimi poškodbami ali celo smrtjo; v Sloveniji je lani umrlo kar 67 % več oseb, ki ob nesreči niso uporabljale zaščitne čelade. Med njimi je bilo tudi za 3 % več hudo poškodovanih.

Policisti so lani izrekli 9.699 denarnih kazni, od tega na območju Policijske uprave Ljubljane kar 4.103. Kljub številnim policijskim ukrepom pa je stopnja uporabe zaščitnih čelad zelo nizka. Ocenjujemo, da ima kazen, ki jo policija lahko izreče za neuporabo varnostnih čelad, predvsem kratkoročni učinek. Varnost voznikov in potnikov enoslednih motornih vozil je torej v največji meri odvisna od njih samih oziroma njihovega spoštovanja prometnih predpisov in uporabe predpisanih zaščitnih sredstev.

Vse voznike motornih koles in koles z motorjem torej opozarjamo, naj poskrbijo za lastno varnost tudi z dosledno uporabo varnostne čelede.

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi