V prostorih Ministrstva za notranje zadeve sta se danes, 16. junija 2004, sestala generalni direktor slovenske policije dr. Darko Anželj s svojimi sodelavci (namestnik generalnega direktorja policije Jože Sironič, pomočnik generalnega direktorja policije Milan Horvat, direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Stjepan Kovačevič, direktor Policijske akademije Generalne policijske uprave Marjan Ferk, Milan Makovec direktor Kadrovske službe policije in Jana Šmid iz Oddelka za mednarodno sodelovanje v Uradu generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave) in visoki komisar madžarske državne policije general major dr. László Salgó z delegacijo (šef policijske kapetanije županije Zala brigadni general dr. Zoltán Nemes in Zsófia Százs iz oddelka za mednarodno sodelovanje in evropske integracije).

madzari 004 Slovenska in madžarska delegacija med pogovori


Na srečanju sta delegaciji ocenili dosedanje sodelovanje med obema policijama in posameznimi specializiranimi in operativnimi službami. Največ pozornosti sta namenili izmenjavi izkušenj pri vzpostavljanju organizacije policije, uvajanju sprememb v organizaciji in nazivih tako v madžarski kot slovenski policiji ter predstavitvi vsebine in sistema izobraževanja in usposabljanja v slovenski policiji.

Ob koncu pogovorov sta vodji slovenske in madžarske policije izjavila:

Visoki komisar madžarske policije, dr. László Salgó: "Delegaciji sta opravili zelo koristne pogovore. Kritično smo ocenili vsa vprašanja sodelovanja in določili naloge za nadaljnje sodelovanje. Z dr. Anželjem sva enakega mnenja, da je sodelovanje odlično, k temu pa nedvomno prispevajo tudi najini dobri prijateljski stiki in sodelovanje znotraj mednarodnih organizacij. Informirala sva se o organiziranosti policij, ki ju vodiva in reformah, ki potekajo na tem področju. Dogovorila sva se za skupno sodelovanje in nastopanje znotraj Evropske Unije tudi zato, da bodo državljani na tem območju varni. Pomembno je, da pri mednarodnih organizacijah najdeva skupne točke, za katere sta zainteresirani obe policiji ter tako skušamo uveljaviti naša konkretna prizadevanja. Zelo pomembno je tudi tesno obmejno sodelovanje. Omenim naj le nekaj konkretnih področij za katere sva se dogovorila, da bova v prihodnje sodelovala. Prizadevala se bova, da bo čimprej podpisan sporazum o medsebojnem policijskem sodelovanju, enkrat na leto bova osebno ocenila sodelovanje in elemente sodelovanja, slovensko delegacijo sem povabil, da lahko kadarkoli obišče madžarsko policijo tudi zaradi izmenjave izkušenj na področju službenih psov in konjev. Dogovorila sva se, da se bodo v kratkem srečali predstavniki kriminalističnih služb in se dogovorili o konkretnih oblikah sodelovanja tudi na področju boja proti terorizmu. Zahvaljujem se za zelo dobro sodelovanje in prijazen sprejem."


madzari 010 Dr. László Salgó in dr. Darko Anželj


Generalni direktor slovenske policije dr. Darko Anželj: "Policija, bodisi slovenska ali madžarska ali v drugih državah, se ne more sama zoperstaviti večjim nevarnostim, kot jo predstavlja organizirana kriminaliteta, v zadnjem obdobju pa tudi terorizem. Na začetku pogovora sva s šefom madžarske policije ocenila dosedanje sodelovanje, ki je odlično in na visoki profesionalni ravni. To je zelo pomembno, kajti samo na tak način lahko zagotovimo, da bomo tudi v Sloveniji uspešni na področju boja zoper organizirano kriminaliteto. Dogovorila sva se za skupne korake, ki jih bomo naredili v okviru evropskih organizacij, kjer je zelo pomemben skupen nastop, kajti geografsko se nahajamo na istem območju, imamo iste prioritete in probleme. Predstavila sva področje reorganizacije obeh policij. Na Madžarskem poteka večja aktivnost na tem področju, prav tako tudi v Sloveniji. Zakon o javnih uslužbencih navaja, da je potrebno tekom letošnjega leta narediti evalvacijo, med katero sodi tudi pregled organiziranosti policije, zato bodo izkušnje obeh strani dobrodošle. Dotaknili smo se tudi analize usposabljanja in izobraževanja in ugotovili, da sta si podobna. Izobraževalni sistem v Sloveniji je dober, saj je srednje in višje izobraževanje v sklopu policije in je verificirano v okviru javne zakonodaje. Na ta način dobivamo usposobljene in kvalitetne kadre. Dobro sodelovanje med slovensko in madžarsko policijo je tudi odraz osebnega razumevanja. Profesionalno razumevanje pa pripomore tudi k dobremu sodelovanju na državni kot tudi na regionalni in lokalni ravni."

 

Besedilo: Tadeja Kuhar in Nuša Tavčar
Fotografiji: Tadeja Kuhar