Ob dnevu policije smo v vitrinah generalne policijske uprave na Štefanovi 2 prvič poskusno predstavili dela štirih umetnikov iz policijskih vrst.

Na naše povabilo so se prijazno odzvali Pavla Milošič, zaposlena na policijski postaji Ptuj, Goran Müller iz centra za oskrbo Gotenica in sestri Natalija in Elizabeta Dugandžija, ki bosta kmalu postali policistki. Zaradi pozitivnega odziva smo se odločili, da nadaljujemo s predstavljanjem umetniških del zaposlenih v policiji.

Od konca avgusta so tako v treh vitrinah na ogled postavljene slike na steklu Dragotina Planinška.


vitrine1

vitrine2


Dragotin Planinšek je prišel v policijske vrste 1980 leta. Delal je kot policist in kriminalist na Gorenjskem, v Ljubljani in v rodnem Mariboru. Konec drugega tisočletja so se mu pojavile zdravstvene težave in sedaj kot delovni invalid II. stopnje opravlja administrativno delo na Policijski postaji Maribor II. V prostem času za sprostitev rad slika že od mladih let, likovno ustvarjanje pa mu je sedaj v veliko oporo tudi pri premagovanju zdravstvenih težav. Najraje slika na steklo. Njegov prvi vitraž Plaža z zahodom krasi balkonska vrata njegovega vikenda na Pohorju.

Njegovo ustvarjanje je zelo intenzivno, predvsem od septembra do maja. Poleti pa rad ustvarja iz lesa. Jeseni načrtuje nov projekt - gradovi dežele Kranjske. V letu dni bo naslikali vseh 72 gradov, ki so opisani v Valvasorjevi Slavi Vojvodine Kranjske.

 

Pripravila: Tadeja Kolenc