Mednarodne konference o državljanskem nadzoru nad policijo - priporočila za Slovenijo, ki jo je danes, 28. oktobra 2004, v Modri dvorani hotela Union v Ljubljani organizirala Amnesty International Slovenije, so se v velikem številu udeležili tudi predstavniki slovenske policije.

Predstavniki Amnesty International Slovenije so na konferenci predstavili ugotovitve enoletnega projekta z naslovom Državljanski nadzor nad policijo - priporočila za Slovenijo, ki je bil predvsem usmerjen na dve področji državljanskega nadzora: državljanski nadzor nad reševanjem in preiskovanjem pritožb zoper policijo in monitoring policijskih prostorov za pridržanje.

Med uglednimi mednarodnimi in domačimi strokovnjaki, predstavniki tako vladnih kot nevladnih organizacij, s področja človekovih pravic je svoj referat predstavil tudi generalni direktor policije dr. Darko Anželj, ki je med drugim dejal, da glede nato da policija najgloblje posega v človekove pravice, slovenska policija posveča veliko pozornost spoštovanju človekovih pravic v policijskih postopkih, zato je to področje vključila tudi v sisteme izobraževanja in usposabljanja. Poudaril je, da so policisti profesionalci, ki delajo po predpisih in v skladu s policijsko etiko, da se bodo priporočila pregledala in proučila in se lahko upoštevala v smislu izboljšav pri spoštovanja človekovih pravic v policijskih postopkih oziroma pri delu policije.

Po predstavitvi referatov je sledila razprava, največ pozornosti so udeleženci posvetili pritožbenemu postopka, ki ga bo po ugotovitvah razpravljalcev potrebno še dodelati.


P1010094

Referenti, ki so sodelovali na mednarodni konferenci Amnesty International o državljanskem nadzoru policije


P1010100

Udeleženci konference - med njimi so bili številni predstavniki iz policije

 


Besedilo in fotografije: Nuša Tavčar