Med 25. in 26. novembrom 2004 bo v Grand hotelu Bernardin v Portorožu potekal letni sestanek predsednikov vlad držav članic srednjeevropske pobude 2004. V srednjeevropski pobudi je včlanjenih 17 držav, prav tako pa se bodo vrha v Portorožu udeležili predstavniki 11 mednarodnih organizacij.

Slovenska policija se je v priprave za izvedbo vrha aktivno vključevala v samem vladnem odboru za pripravo in izvedbo vrha SEP, sodelovala pri vseh predhodnih usklajevalnih sestankih in predhodnicah z veleposlaniki držav članic ter varnostnimi službami teh držav. V vladnem odboru je bilo sklenjeno, da se za Policijo oziroma samo varnost ne predvidi dodatnih finančnih sredstev oziroma ne najema prevoznih sredstev. Na istem odboru je bilo tudi dogovorjeno, da izvedbe izdelave akreditacijskih priponk iz objektivnih razlogov ne more opraviti Policija, tako da je to opravil zunanji izvajalec. Policija je pri ocenjevanju stopnje ogroženosti vrha v Portorožu in samih varovanih oseb pritegnila k sodelovanju vse strokovne službe Policije in druge pristojne službe v RS ter se za pridobivanje varnostnih podatkov povezala s tujimi varnostnimi organi.

Policija si je tako za izvedbo varovanja vrha SEP zagotovila kadre in materialna sredstva iz vseh Policijski uprav. V obeh dneh srečanja bo tako pri varovanju za spremljanje kolon po cestnih relacijah, v neposrednem fizičnem varovanju predsednikov vlad, pri varovanju notranjosti in zunanjosti hotela in Mestne občine Piran ter gledališča Tartini varovalo nekaj čez 300 policistov. Za prevoz delegacij delegacij po cestnih relacijah bo policija uporabila 32 policijskih vozil in 16 varnostnih vozil, medtem ko bo vozila za predsednike vlad zagotovila Vlada RS.

Predsedniki vlad bodo v Republiko Slovenijo prispeli na letališče Brnik, letališče Portorož in na nekaj cestnih mejnih prehodov. Kolone vozil bodo iz omenjenih lokacij v Portorož vozile po cestnih relacijah v normalnem prometu, tako ne bo nobenih cestnih zapor ali omejitev prometa. Gibanje in vožnja z vozili bo omejena v neposredni okolici hotela Bernardin, in sicer od 24.11.2004 od 18.00 ure do 26.11.2004 do predvidoma 18.00 ure. Dne 25.11.2004 od 16.00 ure do predvidoma 21.00 ure bo omejitev prometa na območju Tartinijevega trga in neposredni okolici gledališča Tartini. Dostop do hotela in v sam hotel, ki je v celoti namenjen vrhu SEP, je moč vstopiti iz upravičenega razloga po predvidenem varnostnem postopku.