Na povabilo generalnega direktorja romunske policije dr. Florina Sanduja se bo generalni direktor slovenske policije Marko Pogorevc med 24. in 26. marcem 2003 v Bukarešti udeležil slovesnosti ob dnevu romunske policije.

V sklopu obiska bo Pogorevc, v delegaciji je tudi direktor Urada za varnost in zaščito Jože Sironič, obiskal sedež SECI centra, kje se bo sestal z direktorjem Yalcinom Cakicijem. Pogovori s predstavniki SECI bodo namenjeni oceni sodelovanja s slovensko policijo v času, ko imamo v SECIju tudi svojega oficirja za zvezo, in izmenjavi pogledov o nadaljnjem razvoju te varnostne organizacije.

Predvideno je, da se bo generalni direktor slovenske policije med dvodnevnim obiskom v Romuniji ločeno sestal s šefi romunske, španske, italijanske, albanske, srbske in bolgarske policije ter drugimi visokimi predstavniki češke, avstrijske, madžarske in bosansko hercegovske policije, ki se bodo prav tako udeležili slovesnosti ob dnevu romunske policije. Teme pogovorov bodo predvsem izmenjava ocen o medsebojnem sodelovanju in povezovanju na področju boja zoper vse oblike kriminalitete ter izmenjava izkušenj pri uvajanju evropskih standardov pri delu policij v luči približevanja Evropski zvezi. V Bukarešti bo Pogorevc obiskal tudi policijsko akademijo in predstavil reformo policijskega izobraževanja v slovenski policiji.

 


Miran Koren

Predstavnik policije za stike z javnostmi