Od 9. do 13. junija 2003 v prostorih počitniškega doma MNZ na Debelem rtiču poteka že četrtič zapored usposabljanje in izpopolnjevanje 16 članov pogajalskih skupin policije iz vse Slovenije pod vodstvom Mateje Štirn iz Sektorja za splošno kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Gre za redno letno usposabljanje pogajalskih skupin, udeleženci pa dopolnjujejo znanja in veščine za uspešno posredovanje v določenih kriznih situacijah. Cilj delovanja policije v kriznih situacijah je varovati življenje ogroženih oseb, osvoboditev talcev in prijetje storilcev.


pogajalci1


Na tem usposabljanju sodelujejo strokovnjaki s specifičnimi strokovnimi znanji s področja obravnavanja kriznih situacij iz policijskih vrst, Visoke policijsko-varnostne šole in zunanjih institucij. Navzoči pa so tudi predstavniki avstrijskega notranjega ministrstva, ki so predstavili načine in izkušnje avstrijskih pogajalskih skupin.

Program je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela v obliki delavnic in vaj, udeleženci pa tudi dejavno sodelujejo. Obdelali so že področje čustvenih odzivov, tvorno poslušanje, tipe storilcev in različne načine komuniciranja z njimi.


pogajalci2

 


Besedilo in fotografiji: Dean Božnik