Med decembrom 2002 in prvim tednom julija 2003 je Regionalni justify Pobude za sodelovanje v jugovzhodni Evropi za boj proti čezmejnemu kriminalu (justify SECI) koordiniral operacijo Containment II (slo. obvladovanje, zadrževaje sovražnika).

Ta operacija, ki je bila nadaljevanje lanskoletne operacije Containment I, je bila izvedena v sodelovanju z varnostnimi organi jugovzhodne Evrope in se je osredotočila na preprečevanje trgovanja s prepovedanimi drogami na Balkanski poti.

Članice SECI, ki so sodelovale v tej regionalni operaciji, so bile Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Grčija, Madžarska, Moldavija, bivša jugoslovanska republika Makedonija, Romunija, Srbija in Črna Gora, Slovenija in Turčija. Sodelovale so tudi številne države opazovalke SECI: Azerbajdžan, Avstrija, Gruzija, Nemčija, Italija, Španija, Ukrajina in ZDA. Operacija Containment II je bila izvedena na osnovi obveščevalnih podatkov, ki so si jih sporočale sodelujoče države jugovzhodne Evrope, ter tesnega sodelovanja in podpore Nemške carinske uprave (ZKA) in Agencije ZDA za boj proti drogam (DEA). Operacija je vsebovala tri faze: prva se je osredotočila na potniške vlake kot sredstvo transporta, druga na turistične avtobuse in osebne avtomobile, tretja pa na tovorna vozila, ki prevažajo komercialni tovor.

Njen glavni cilj je bil boj proti heroinu iz jugozahodne Azije, ki je namenjen v zahodno Evropo, in proti sintetičnim drogam, ki so namenjene v vzhodno Evropo, na različnih krakih Balkanske in Svilene poti. Med operacijo so zasegli 123,898 kg heroina, 63,16 kg amfetamina, 6.838 MDMA tablet, 163,479 kg marihuane, 17,95 kg surovega opija in več kot pol kg kokaina; dodatno pa še več kot 100.000 kartonov cigaret, 2,485 kg zlata, 1.372 mobilnih telefonov in 353.454 nabojev. Izvedenih je bilo 58 aretacij. Slovenska policija in carina sta med operacijo zasegli 24 kg heroina.

Operacija Containment je temelj za tesnejše sodelovanje med vsemi sodelujočimi državami v prihodnjih operacijah v boju proti organiziranemu kriminalu, še zlasti proti prepovedanim drogam.

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi