Na območju Policijske uprave Kranj in Policijske uprave Nova Gorica se je 6. in 11. julija 2003 izvajala že tretja preventivna akcija policistov Posebne policijske enote - Gorske enote Generalne policijske uprave.

Pri akciji je sodelovalo 12 policistov pripadnikov Gorske enote iz Policijske uprave Kranj, Policijske uprave Celje, Policijske uprave Ljubljana, Policijske uprave Slovenj Gradec, Policijske uprave Maribor in Policijske uprave Nova Gorica ter 8 nadzornikov Triglavskega narodnega parka (TNP). Policisti so v sodelovanju z nadzorniki izvajali naloge na območju Julijskih Alp oziroma triglavskega pogorja.

Vodja akcije je bil namestnik poveljnika Posebne policijske enote Generalne policijske uprave Drago Zadnikar, neposredno delo patrulj na terenu pa je vodil pomočnik poveljnika za Gorsko enoto Robert Kralj.

 

gpe odhod

Še zadnje priprave pred odhodom na Triglav


Ena izmed patrulj, v kateri so bili štirje policisti, se je proti Triglavu podala v zgodnjih jutranjih urah 11. julija 2003. Krenili so s Pokljuke preko Studorskega prevala do Vodnikove koče in Konjskega sedla do doma Planike na vrh Triglava. Isti dan pa sta na Triglav krenila 2 policista iz Vrat do Aljaževega doma po Tominškovi poti do vrha.

 

gpe pogovor1

Klepet s planincem


Med potjo do vrha Triglava so policisti izvajali aktivnosti za zagotavljanje splošne varnosti ljudi v gorah, vzdrževanje javnega reda, obravnavanje nesreč in drugih dogodkov. Obiskovalce gora so seznanjali o nevarnostih v gorah v poletni sezoni, kaj je potrebno vedeti, če se znajdejo v težavah, kaj je dobro vedeti, preden se odpravijo na pot, jih seznanjali o potrebni opremi in obutvi in jim posredovali nasvete za varno gibanje v gorah. Policisti so preverili tudi stanje s področja javnega reda, poznavanja novih določil Zakona o prijavi prebivališča, ukrepov in postopkov obveščanja v primeru gorskih nesreč pri skrbnikih planinskih domov in koč ter skupaj z nadzorniki Triglavskega narodnega parka ugotavljali druge kršitve s področja varstva okolja in Zakona o TNP.

 

gpe smer

Počitek na poti do Vodnikove koče


V času preventivne akcije so policisti obravnavali 5 kršitev s področja varstva okolja, 2 kršitvi po zakonu o prijavi prebivališča, izrekli 53 opozoril zaradi nepravilne opreme planincev, obiskovalcem planin posredovali 23 informacij ter devetim nudili različno pomoč.

 

gpe pogovor2

Policisti so gornikom dajali nasvete in predstavili preventivno delo


Policisti so poleg preventivnega delovnja v gorah neposredno opravljali naloge tudi na dveh javnih prireditvah, in sicer 6. julija 2003 ob Dnevu planincev pri Krnskem jezeru in 11. julija 2003 ob 18. tradicionalnem pohodu Združenja veteranov vojne za Slovenijo, Združenja SEVER, Združenja zveze borcev NOB in Združenja slovenskih častnikov na Triglav.

 

gpe pomoc

Pomoč pri sestopanju


Aktivnosti policistov so bile pri pohodnikih in obiskovalcih planin dobro sprejete. Izrazili so prepričanje, da je prisotnost policistov v gorah dobrodošla, ne samo v triglavskem pogorju, ampak tudi v drugih gorskih in planinskih območjih Slovenije. Pozitivno so prisotnost policistov ocenili tudi skrbniki in upravniki planinskih postojank, ki ugotavljajo, da ta prispeva k večjemu redu v gorah.

 

gpe vrh

Skupina policistov Gorske enote na najvišji slovenski gori


Policisti, ki so sodelovali v tej preventivni akciji, so ob njenem zaključku z zadovoljstvom ugotovili, da so obiskovalci gora čedalje bolje opremljeni, k čemur zagotovo pripomorejo tudi uspešne preventivne akcije, ki jih izvaja slovenska policija.

 

Fotografije: Tadeja Kuhar

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi