Generalni direktor romunske policije prof. dr. Florin Sandu je danes, 7. avgusta 2003, zaključil dvodnevni uradni obisk pri slovenski policiji.

Z generalnim direktorjem policije Markom Pogorevcem sta ocenila sodelovanje obeh policij na podlagi Sporazuma o ponovnem sprejemu oseb, ki so nezakonito vstopile ali nezakonito bivajo na ozemlju obeh držav, in Sporazuma o sodelovanju v boju proti organiziranemu kriminalu, nedovoljenem prometu s prepovedanimi drogami, psihotropnimi snovmi in prekurzorji, terorizmu ter drugim hujšim kaznivim dejanjem.

 

rom pogovor

Predstavniki slovenske in romunske policije med pogovori


"V zadnjih treh letih je sodelovanje med policijama izjemno dobro, kar se med drugim odraža tudi v sodelovanju obeh policij v boju zoper vse oblike organiziranega kriminala, v boju zoper ilegalne migracije ter na področju izmenjave operativnih podatkov. Med drugim je slovenska policija v letošnjem letu romunsko stran zaprosila za pomoč pri preverjanju in posredovanju podatkov v 800 zadevah, romunska policija pa slovensko v 299 zadevah. Z romunsko delegacijo smo se pogovarjali tudi o tem, da bi bil predstavnik slovenske policije, ki je oficir za zvezo pri SECI, v prihodnje akreditiran kot predstavnik slovenske policije pri romunski policiji," je povedal generalni direktor Marko Pogorevc in poudaril, da bosta obe strani v prihodnje še okrepili sodelovanje na področju skupnega izobraževanja in usposabljanja.


rom tk

Na tiskovni konferenci sta generalna direktorja slovenske in romunske policije javnosti prestavila zaključke pogovorov obeh delegacij.


Generalni direktor romunske policije prof. dr. Florin Sandu pa je opozoril na pomen mednarodnega policijskega sodelovanja v okviru SECI ter drugih mednarodnih organizacij (Interpol, Europol). Pogovarjali so se tudi o izmenjavi znanj in izkušenj med slovenskimi in romunskimi policisti ter neposrednem reševanju določene problematike na področju klasičnega in organiziranega kriminala v obeh državah.

Predstavniki slovenske policije so romunsko stran seznanili tudi s pripravami na vstop v EU, še zlasti z izvajanjem Schengenskega akcijskega načrta. Romunska delegacija pa si je med obiskom lahko ogledala tudi prihodnjo schengensko mejo tako po kopnem kot po morju.

 

Dean Božnik