V centru za usposabljanje v Gotenici poteka od 27. do 30. oktobra 2003 zaključno usposabljanje policistov za sodelovanje v mednarodni mirovni misiji UNMIK na Kosovu.

Pri opravljanju nalog civilne policije OZN na Kosovu (UNCIVPOL) se bo šest policistov pridružilo še sedmim policistom, ki jim bo potekel mandat maja 2004.


unmik2 ucilnica

Še zadnji napotki pred odhodom v mirovno misijo UNMIK na Kosovo


Namen usposabljanja, ki ga organizira Uprava uniformirane policije Generalne policijske uprave, je podati policistom potrebna, predpisana in priporočljiva znanja ter jih usposobiti za samostojno delo v mednarodnih mirovnih operacijah.

Vodja usposabljanja je Zvone Zinrajh iz sektorja za obrambno načrtovanje in policijske specialnosti v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave, ki koordinira delo mirovnih operacij Združenih narodov.


unmik2 vozilo

Policisti so preizkusili svoje sposobnosti tudi v vožnji s terenskim vozilom.


Vsebine poleg koordinatorjev za mirovne operacije in policistov, ki so delovali v mednarodnih mirovnih misijah, predavajo tudi predstavniki Slovensko obveščevalno-varnostne agencije. Policisti so se seznanili z aktualnimi varnostno političnimi razmerami na Kosovu, z operativnim planom misije in pooblastili UNMIK, s komuniciranjem v času misije, s pravilnikom in usmeritvami za delo v mirovnim misijah, z diplomatskim protokolom, s spoznavanjem minsko eksplozivnih sredstev, s kulturo in zgodovino na območju Kosova, praktično pa so opravili vaje v spretnostni vožnji s terenskimi vozili in streljanju.


unmik2 topografija

Obnovili so znanje o topografiji.

 


Besedilo in fotografija: Tadeja Kuhar