Kriminalisti Urada kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so ob sodelovanju in koordinaciji Skupine državnih tožilcev za posebne zadeve skoraj eno leto zbirali obvestila o mednarodni kriminalni združbi, 10. januarja 2002 pa realizirali zaključno akcijo.

Člani mednarodne združbe so utemeljeno osumljeni, da so izvrševali kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili po 196. členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije. Policisti so jim istega dne odvzeli prostost in jih naslednji dan privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper vse odredil pripor.

Člani mednarodne kriminalne združbe so bili:

  1. Š.A., 29-letni državljan ZRJ, brez zaposlitve,
  2. A.K., 39-letni državljan ZRJ, brez zaposlitve,
  3. D.M., 31-letni državljan Republike Slovenije iz okolice Maribora, brez zaposlitve,
  4. D.P., 24-letni državljan Republike Slovenije iz okolice Maribora, brez zaposlitve,
  5. D.H., 28-letni državljan Republike Slovenije iz Maribora, brez zaposlitve,
  6. I.C., 45-letni državljan Republike Slovenije iz Maribora, brez zaposlitve in
  7. V.C., 35-letna državljanka Republike Slovenije iz Maribora, brez zaposlitve.


V zaključni akciji je sodelovalo okoli 60 policistov s Policijske uprave Maribor, pripadnikov Posebne policijske enote Policijske uprave Maribor in kranjskih kriminalistov. Opravili so 11 hišnih preiskav in pri tem zasegli pištolo znamke Browning (kal. 7,65) s pripadajočima okvirjema in strelivom, plinsko pištolo znamke Lady (kal. 8) s pripadajočim strelivom, kovinski obesek prirejen za izstreljevanje malokalibrskih 5,6 mm nabojev in vzmetni nož, 6 plastenk metadona, 115 injekcijskih igel in 30 brizgalk, večje število mobilnih telefonov, 2 ponarejena bankovca za 100 USD, vlomilsko orodje, ponarejene osebne listine idr. Zasegli so skupaj 1050 gramov heroina.

Zoper privedene so policisti podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili po 2. odstavku 196. člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije, v primeru katerega je zagrožena zaporna kazen najmanj 3 leta zapora, dva izmed njih pa so še dodatno ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali razstrelilnih snovi po 1. odstavku 310. člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije, v primeru katerega je zagrožena zaporna kazen do 5 let zapora. Večina ovadenih je bila že v preteklosti obravnavana zaradi premoženjskih deliktov, izsiljevanj in delikvence v zvezi s prepovedanimi drogami.

 

Informacijo so pripravili na Policijski upravi Maribor.