Danes, 22. januarja 2002, je med 7. in 12 uro v Oddelkih za transfuzijo krvi v Splošnih bolnišnicah Maribor, Slovenj Gradec, Celje, Izola, Murska Sobota, Nova Gorica ter na Zavodu za transfuzijo krvi v Ljubljani potekala krvodajalska akcija, na kateri je darovalo kri 350 policistov prometnikov in inšpektorjev za promet iz vseh Policijskih uprav, darovali pa so tudi tisti policisti, ki na Policijskih postajah opravljajo naloge na področju varnosti cestnega prometa.


vzorec-krvi

Jemanje vzorca krvi


Krvodajalska akcija, ki jo je usklajevala Apolonija Grobin iz Sektorja za cestni promet v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije, je potekala pod geslom "Varujemo, darujemo, rešujemo". Povod za to odločitev je bilo dejstvo, da kljub načrtnemu delu in trudu, sami ne moremo preprečiti vseh prometnih nesreč, ki imajo za posledice tudi izjemno hude telesne poškodbe. Tako poskušamo s krvodajalsko akcijo pomagati tistim, ki za ohranitev življenja in zdravja potrebujejo kri.


vprasalnik

Policisti so izpolnili tudi anketni vprašalnik.


V preteklosti so posamezne policijske enote za svoje policiste že organizirale krvodajalske akcije, vendar pa je tovrstna akcija, ki se jo je v množičnem številu udeležila večina policistov prometnikov, prva, v katero so vključene vse Policijske uprave v Sloveniji.

"Na mesečnih sestankih inšpektorjev za promet se večkrat pogovarjamo tudi o humanitarni dejavnosti policije. Ob tem se poraja vprašanje, kaj bi lahko storili, da bi na področju prometa dosegli boljše rezultate, da bi bilo naše delo bolj učinkovito in racionalno. Ko smo iz področja nadzora in preventive izčrpali naše možnosti, se nam je porodila ideja, da med policisti prometniki organiziramo krvodajalsko akcijo za vse ponesrečence, ki bi potrebovali to pomembno življenjsko tekočino. Prepričan sem, da je takih in podobnih akcij med policisti veliko, samo niso toliko medijsko opazne," je povedal vodja Sektorja za cestni promet v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave Ljubo Zajc.


odvzem-skupinska

Policisti tokrat v drugačni vlogi


"Veseli smo, da so se policisti prometniki množično odločili za darovanje kri in pomagali tistim, ki jo bodo potrebovali. S to odločitvijo kažejo dober zgled tudi drugim, zato upamo, da bodo na ta način vzpodbudili ostale državljanke in državljane Slovenije, da se vključijo v darovanje krvi in se s tem pridružijo 100.000 darovalcem. Želimo si, da bo akcija zaživela tudi v prihodnje, zato jo z veseljem že pričakujemo," je povedal strokovni sodelavec za krvodajalstvo iz Rdečega križa Slovenije Boštjan Novak.


odvzem-krvi3

Vsak policist je daroval 4 dcl krvi.


"Krvodajalske akcije se udeležujem že šestič. V okviru naše enote vsako leto organiziramo krvodajalske akcije, ki se jih udeleži okoli 50 policistov prometnikov. Tudi danes je večina prisotnih, čeprav je ta akcija prva, ki so se je udeležili policisti prometniki iz vseh Policijskih uprav. Tovrstne akcije so vsekakor dobrodošle, še posebno zato, ker se jih udeleži veliko število policistov," je povedal pomočnik komandirja Postaje prometne policije Ljubljana Igor Toplak.


toplak

Pomočnik komandirja postaje prometne policije Ljubljana Igor Toplak


"Kri sem darovala že tretjič, vendar pa je to prva množična akcija slovenskih policistov prometnikov. V prihodnje si želim, da bi bilo čim več tovrstnih akcij in da bi se jih udeležili tudi ostali policisti," je povedala zaposlena na Postaji prometne policije Ljubljana Mateja Trobec.


trobec

Tudi z nasmehom se rešujejo življenja.


Danes sem prvič daroval kri, čeprav je lani naša enota krvodajalsko akcijo že organizirala, policisti pa darujejo kri tudi neorganizirano. V prihodnje se bom akcije vsekakor udeležil," je povedal policist iz Postaje prometne policije Ljubljana Iztok Sagmeister.


sagmeister

Policistom so pred darovanjem krvi zmerili krvni tlak.


jedilnica

Po končani akciji so si policisti zaslužili okrepčilo.

 

Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar