V Sloveniji je bilo od 11. do 15. marca 2002 na obisku dvanajst študentov in profesor iz nemške Visoke šole za policijo v Zvezni deželi Baden Würtenberg, ki so želeli spoznati organizacijo, delo in naloge slovenske policije. Obisk je organizirala Visoka policijsko-varnostna šola v sodelovanju s Službo za mednarodno sodelovanje Generalne policijske uprave.

20020315-studenti

Nemški študenti v Kopru

 

Po sprejemu pri dekanu Visoke policijsko-varnostne šole so jim najprej predstavili delo kriminalistične policije in mejno problematiko v Sloveniji v povezavi z delom slovenske policije na tem področju.

Drugi dan pa so se nemški študenti seznanili z delom in problematiko Policijske uprave Koper. Obiskali pa so tudi Postajo pomorske policije v Kopru in se s policijskim čolnom P-111 zapeljali po naši modri meji. Ogledali so si potek mejne kontrole na ladjah in koprsko pristanišče.

Naslednji dan so jim predstavili policijsko delo na Policijski upravi Ljubljana, obiskali pa so tudi Policijsko postajo Ljubljana Šiška in Specialno enoto Generalne policijske uprave. Vodstvo te enote jim je predstavilo svoje delo, opremo in prostore.

Zadnji dan so nemški študenti obiskali še Policijsko akademijo v Tacnu, kjer so se seznanili s sistemom izobraževanja in usposabljanja naših policistov.

 

Besedilo: Dean Božnik