V sredo, 26. junija 2002 ob 18.48 uri je posadka policijskega čolna P-111 med rednim opravljanjem nalog na morju iz smeri Savudrije proti Piranu opazila plovilo.

Ob 18.56 uri sta se plovili približali na 100 metrov na poziciji 45 31,2 N in 13 32,2 E (1.3 NM rt Madona - 1.4 NM rt Savudrija), nakar se je neznano plovilo identificiralo po pomorski radijski zvezi in se predstavilo za hrvaško ribiško ladjo Sirena, ki ima na krovu goste, s katerimi namerava opraviti panoramsko krožno vožnjo do Kanegre. Patrulja P 111, ki je stala na mestu, je povabila ribiško ladjo, da se ji približa.

Ob približevanju je poveljnik Sirene očitno precenil inercijo plovila, tako, da je ob 19.01 uri z desnim pramčnim delom svojega plovila podrsal sidro patruljnega čolna P 111. Pri tem je ribiška ladja Sirena utrpela odrgnino dolgo približno 20 cm, široko 7 cm in globoko 2-3 cm. Na patruljnem čolnu P111 se je zvila le sponka za pritrditev sidra. Poveljnik Sirene je uvidel napako, saj je njegovo plovilo podrsalo stoječi policijski čoln, zato je hotel takoj poravnati škodo.

Hrvaški ladji se je dovolilo, da odpluje v Kanegro, poveljnika pa opozorilo, da sporazum o prostem prehajanju plovil v Piranskem zalivu velja le za turistična plovila in ne za opravljanje dejavnosti. O dogodku je bila seznanjena tudi Urad Republike Slovenije za pomorstvo.

Podrobnejše informacije bodo o tem dogodku javnosti posredovali predstavniki PU Koper na tiskovni konferenci, ki bo danes, 28. junija 2002 ob 15. uri v sejni dvorani PU Koper.