V Policijski akademiji v Tacnu sta se danes dopoldne 10. 9. 2002 na rednem letnem srečanju sestala generalni direktor Policije Marko Pogorevc in načelnik Generalštaba SV brigadir Ladislav Lipič.

Skupaj s svojimi najožjimi sodelavci sta ocenila uresničevanje dogovorov, ki so bili sprejeti na lanskoletnem srečanju. Z zadovoljstvom sta ugotovila, da je sodelovanje med SV in Policijo, še zlasti na področju letalstva, izobraževanja, usposabljanja, kinologije in na nekaterih drugih področjih na zelo visoki profesionalni ravni. Strinjala sta se tudi v oceni, da je bilo dosedanje sodelovanje usmerjeno predvsem v aktivnosti, ki so prispevale k racionalni uporabi sredstev, ki jih imata na razpolago obe instituciji, tako finančnih kot strokovnih.

Sodelovanje je zelo intenzivno na področju letalstva, saj se pripadniki SV in policisti na nekaterih programih usposabljanja za pilote helikopterjev, letalske tehnike in letalsko osebje izobražujejo skupaj. Uspešno je tudi sodelovanje pri izvajanju reševanj v gorah.


20020910 sestanek

Med delovnim pogovorom (foto: Tadeja Kuhar)


Takšno sodelovanje bosta od podrejenih zahtevala tudi v prihodnje. Na področju kinologije je sodelovanje že utečeno, prav ta konec tedna pa bo SV s svojo kinološko enoto sodelovala na Državnem prvenstvu vodnikov službenih psov, ki organizira Policija v svojem vadbenem centru v Gotenici. Policisti in vojaki so v preteklem letu sodelovali na različnih oblikah izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja v obeh institucijah med drugim na kriminalističnem tečaju, prometnih tečajih, kinologiji,izobraževanju v tujih jezikih, na tečaju za pridobitev pooblastil ...

Generalni direktor Policije in načelnik Generalštaba SV sta sklenila, da bosta instituciji v prihodnje še poglobili sodelovanje na področju zdravstvene oskrbe in bombologije.

Direktor Policije je načelnika Generalštaba seznanil z aktivnostmi v pripravah na izvajanje schengenskih standardov pri varovanju državne meje.

Dogovorila sta se tudi, da bo posebna delavna skupina preučila možnost izobraževanja podčastnikov SV na Višji policijski šoli in šolanje policijskih starešin v Šoli za častnike SV.

 


Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi